Унгарският урбанист разказа пред Bulevard.bg за важните неща в разработването на проекти за развитие на градската среда

Левенте Поляк е унгарски урбанист и изследовател на градската среда. Работил е по различни архитектурни и градоустройствени проекти в Ню Йорк, Париж, Виена, Будапеща и др. Член е на Центъра за унгарска съвременна архитектура и съосновател на компанията за изследване и планиране на проекти за градската среда Eutropian.

Левенте Поляк често изнася лекции за развитието на градската среда. Той е и един от лекторите на One Architecture Week, като неговият панел е посветен на намирането на нови начини на финансиране на колективни градски проекти. Ето какво сподели той за Bulevard.bg.

- Г-н Поляк, вие сте експерт в проектите за развитие на градската среда. Бихте ли се представили обаче по-подробно за нашите читатели? 

- Аз се занимавам с изследване и подпомагане на базирани в различни общности проекти за обновяване на градската среда. Заедно с Даниела Пати, нашата компания Eutropian помага на различните общини да си сътрудничат помежду си и със заинтересованите страни в съответния район за разработването и изпълнението на проекти за устойчиво развитие. 

Ние работим едновременно на няколко нива - вътре в квартала, на градско ниво, с градски инициативи, с държавната администрация и с институциите на ЕС, като по този начин спомагаме за преодоляването на пропастта между различните нива на управление. 

- Вие сте един от лекторите в тазгодишното издание на One Architecture Week. С какво по-точно се занимава Вашият уъркшоп "Алтернативен урбанизъм"? Защо хората трябва да се включат в него? 

- През последните години ние сме се занимавали с изследване и подпомагане на инициативи в различни общности, като ги учим да развиват и управляват пространства. Най-вече това означава, че им помагаме с техноте икономически модели и засилването им чрез свързване с нови партньори и потребителски групи. В Пловдив се фокусираме с колектива "Космос" върху съживяването на кино "Космос", като разработваме нови модели, за да се гарантира финансова устойчивост на проекта.

- Какво Ви мотивира да станете част от One Architecture Week?

- Искам да разбера какви са проблемите и предизвикателствата в Пловдив. Също така искам да се запозная с нови интересни и заинтересовани хора. 

- Кои са трите най-важни неща при финансирането на проект за устойчиво развитие?

- Трябва да има общност зад проекта, трябва да се съчетаят "награди" от различен тип (финансови, емоционални, социални) за членовете на проекта и също така трябва да се създадат партньорства с другите "актьори" в градската среда. 

- Можем ли да наблюдаваме някаква мода в градските проекти? Например тази година да са на мода обновяванията на паркове, догодина - общинските жилища, и т.н.?

- Основната тенденция, която виждаме, е повече от промяна в отговорностите. От съображения за намаляване на разходите и демографски дефицит много общини и държави в Европа вече не могат да предоставят услугите, които гражданите очакват от тях. Така вече в много градове виждаме модели на "споделена администрация", в които гражданите поемат някои от задълженията на държавата или общината и намират алтернативни начини за финансиране на тези услуги. 

- Какви са перспективите за град като Пловдив, където се провежда One Architecture Week? 

- Ще разберете по време на нашия панел "Алтернативен урбанизъм".

- И накрая - кои са проектите, с които се чувствате най-горд?

- Заедно с Центъра за унгарска съвременна архитектура и Eutropian ние работим за съживяването свободните пространства в Будапеща и Рим. Този процес има малки успехи, но е особено интересен като процес. Ние вярваме в процесите, при които дългосрочно сътрудничество само се разгръща. 

Снимки: Lina Krivoshieva / The Plovdiv Project
0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook