Съоснователят на TaxiMe разказва за приложението, качествените превозни услуги и промяната в самия бизнес

Такситата - една от болните теми на големия град. Недоволството от мръсни коли и неприятни шофьори създаде ниша за предприемчиви начинания. Едно от тях е TaxiMe - мобилно приложение, което предоставя бърз достъп до подбрани таксиметрови шофьори в града. Компанията е един от най-успешните български стартъп проекти. Повече за компанията разказва Христо Чернев, един от създателите на TaxiMe.

- Напоследък отново се заговори за качеството на таксиметровите услуги в София. Мнението на много потребители е, че услугата често не е на ниво и хората търсят алтернативи. Смятате ли, че тази констатация отговаря на реалната ситуация на пазара?

- Да, за съжаление голяма част от такситата в София все още не предлагат качествена услуга. В нашия бизнес това означава да се качиш в чиста и технически изправна кола, да те вози възпитан и любезен шофьор, да те закара по най-оптимален маршрут и най-вече - като клиент да останеш с приятно усещане след пътуването. Убеден съм, че всичко това е възможно и дори задължително. Чували сме всевъзможни истории с таксита, за съжаление, повечето в резултат на горчив опит от клиента. Това е нещо, което ние в TaxiMe променяме.

- Какво според Вас може да се направи, за да се возим на чисти таксита с любезни и сигурни шофьори?

- Необходимо е клиентите да изискват да получават качествена услуга и да спрат да правят компромиси, като се возят във всякакви таксита. TaxiMe предлага именно такава възможност: Да си поръчаш избрано такси с подбран шофьор. За някои все още е трудно да го повярват, но в София има достатъчно любезни шофьори с нови и добре поддържани коли. 

Въпросът е как да се отсеят качествените от некачествените? В TaxiMe имаме система за избор на шофьори, която работи на няколко нива. Не всеки таксиметров шофьор може да стане част от TaxiMe. Такава би трябвало да е практиката и в самите таксиметрови компании. Но контролът на качеството на услугата е занижен и от това се възползват недобросъвестни шофьори.

- Как вие в TaxiMe успявате да изберете и да работите само с доказано добри шофьори?

- За да изберем най-добрите шофьори, се срещаме лично с всеки желаещ да стане част от мрежата ни, проверяваме дали са изрядни документите му, правим оглед на колата, събеседваме с шофьора, обучаваме го и подписваме договор. Всеки шофьор има персонален рейтинг, който се гради от няколко компонента, най-тежкият от които е оценката на клиента. След всеки курс с наш шофьор клиентът има възможност да му даде оценка и да напише коментар. 

Проследяваме абсолютно всеки негативен коментар, проверяваме случая, като говорим и с клиента, и с шофьора. Безкомпромисни сме по отношение на всякакви гафове на шофьорите. Когато получим оплакване от клиент, шофьорът, който го е возил, получава предупреждение, а при второ нарушение директно му спираме достъпа до системата и вече не работи с нас. 

Хвърляме много усилия в това да насочваме шофьорите си как да поддържат висок рейтинга си, т.е. как да станат още по-добри. Шофьорите с висок рейтинг в TaxiMe получават значително повече клиентски поръчки и това е допълнителен стимул да поддържат високо качество.

Виж още: Активните онлайн българи предпочитат TaxiMe

- Какво бихте посъветвали клиент, който има неприятно преживяване в такси?

- Каквото и във всяка друга ситуация - да търси правата си. Ако е поръчал такси през приложението TaxiMe, това е лесно - пише коментар и ние се заемаме да разследваме случая. Дори и да не използва приложението, клиентът пак може да си потърси правата, като звънне на съответната компания и подаде оплакване. Ако повече клиенти държат да получават услуга с добро качество, самите компании ще работят под натиск и ще им се наложи да станат по-добри.

- Какви са преимуществата на TaxiMe?

- С TaxiMe поръчваш подбрани таксиметрови шофьори на стандартни тарифи без разговори с диспечер, бързо и лесно през мобилния си телефон. TaxiMe шофьорите тръгват към клиентите за средно 31 секунди, след като са пуснали поръчката и пристигат на адреса след 4 минути, включително в крайните квартали на София. Основно предимство е, че при всяка поръчка намираме и изпращаме шофьора с най-висок рейтинг наблизо, което гарантира постоянно растящото качество на услугата. 

Целта на TaxiMe е да промени таксиметровата услуга така, че негативните неща от нея да останат в миналото. Нашите клиенти имат изисквания към шофьорите - колите им да са чисти, да не се пуши, да имат последната дума по отношение на музиката и т.н. Шофьорите, с които работим, са именно тези, които уважават клиента и знаят, че неговата дума е закон. 

Друго предимство е фактът, че с TaxiMe предварително знаеш колко ще ти струва, като цената на курса излиза в самата поръчка. Основен плюс на приложението TaxiMe е, че поръчвайки такси през него, не е нужно да знаеш точния адрес, откъдето поръчваш, а и можеш да си запаметиш най-важните за теб адреси и тогава поръчката на такси става за секунди. На картата на TaxiMe, освен улици, вече можеш да търсиш места и обекти. 

Друго улеснение е, когато не си сигурен за точния адрес, можеш да избереш от предложените места наблизо. Често използваните си адреси можеш да добавиш в любими, така че винаги да са на един тап разстояние. В момента имаме 104 хил. активни потребители в София.
6 Коментара

 1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 бай паско

  защо не му е регистрирана фирмата в бг точи ддс от поръчките и не плаща нищо цървула

 2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Анонимен

  Забравен телефон в такси на @TaxiMeApp, отказват съпорт по телефона, отказват информация за шофьора и всякаква помощ.

 3. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Улавия

  Смешко.....

 4. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 колчо

  С това приложение имаш реална възможност да попаднеш на не толкова добронамерен водач и да хапнеш дръвцето. Някой иска ли на шофьорите чисто съдебно минало-НЕ, да не е отнемана шоф.книжка в предходната година за употреба на алкохол-НЕ, е за каква услуга говорим тогава?????

 5. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 БинБин

  С уважение към момчетата и смелостта. Да продължават да се борят все така успешно и да вярват в самите тях. Техните визии.

 6. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Tinata

  Пожелавам успех на момчето! Един умен и можещ българин, който има куража да се изправи и започне бизнес и да прави промени..