Именитата треньорка и хореографка пред Bulevard.bg - за преоткриването на традициите, как се прави изкуство в България днес, развила ли се е художествената гимнастика и какво носи в дамската си чанта

Най-новият спектакъл на Нешка Робева "Мистерията Еньовден" се играе за последно път в София в три поредни дни, на 8, 9 и 10 април в зала 1 на НДК. След това на 30 май е гастролът му на сцената на Античния театър в Пловдив, за първи път под открито небе.

"Мистерията Еньовден" разказва легендата за един от най-загадъчните български празници чрез красива история за любовта, сблъсъка между доброто и злото, старото и новото. Образите на самодивите и змейовете се докосват, потопени в тайнството на огромната сияйна луна. Приказка за красотата на народните традиции и вярвания, каквито са били в древното минало, каквито са съхранени до днес и каквито ще бъдат утре, спектакълът е и завет към младото поколение.  

Премиерата, посетена от над 9000 души, беше в зала "Арена Армеец" на 19 декември 2013 г. Сега в зала 1 на НДК към изпълненията на Деси Добрева, Валерия Момчилова-Мона, Звезди Керемидчиев, рапърите "Хората от гетото" и кавалджията Костадин Генчев се присъединяват цял бенд музиканти.

- За първи път български спектакъл напълни най-голямата зала на България. Каква формулата за успеха му?

- На първо място, че е наистина български, че е свързан дълбоко с корените ни, че в съзвучие със съвремието, а също така дава заявка за бъдещето. Много сложно го изказах, нали? По- простичко, хората са зажаднели за нещо, което да им даде сили и вяра, че и в България могат да се случват неща. 

Истината, обаче е, че ако не бяха младоците от "МОКО Сълюшън", трудно бих тръгнала към такъв амбициозен и труден проект. Вярвате ли, че месеци след премиерата съм като изцедена. Но си заслужаваше, наистина си заслужаваше. 

Фотогалерия: Новият спектакъл на Нешка Робева в снимки

Сега ни предстоят три поредни изигравания на спектакъла в зала 1 на НДК, на 8, 9 и 10 април.

- Разкажете ни малко повече за новата инициатива, която започнахте - "Преоткрий традициите"?

- Когато преди повече от 50 години смених балетната пачка с националната носия, когато за първи път открехнах завесата на отминали времена и нрави, останах изненадана, колко глупаво и с пубертетско пренебрежение съм се отнасяла към съкровищницата, наречена Традиция. Тук искам да цитирам големия и за мен незаменим мой учител в живота - поета Константин Павлов:

"Фолклорът, като естетическа същност се усеща много по-добре от зрелия човек. Младият се разплаща директно със света без "преводачи". В този смисъл фолклорът не е бил ранен подтик за естетическото ми мислене. С него се сближих тогава, когато пораснах за стойностите му."

Фотогалерия: Преоткрий традициите

Вторачили сме се в ежедневието, трупаме, трупаме боклуци и със самочувствието на парвенюто - невежа, пренебрегваме родното, нашето, културата, завещана ни от предците.
Дали да не възкликнем още веднъж след 150 години: "О, неразумний и юроде..." Толкова много ми се иска да събудим българското у народа ни... Та нали преди да станем европейци, трябва да станем Българи. Това е в основата на всичко, което върших в съзнателния си живот и което го осмисля...

Кампанията има за цел да накара българите да помнят корените си, да се гордеят с бита и традициите на народа си и с това, че всички ние сме българи и носим българския дух в себе си. 

Водещата от радио Z-Rock Елена Розберг влезе в ролята на лазарка като най-новото известно лице, подкрепило инициативата "Преоткрий традициите"

- Всички се оплакват, че няма пари за изкуство. Това ли е най-големият проблем или просто извинение?

- Има енергии, които ни изпълват и тласкат напред и те най-малко са зависими от готовите пари. Ние съществуваме вече 14 години, за това време държавата ни е дала 4000лв.  Не гоня печалба, продаваме продукта си на поносими цени. Играем навсякъде, където ни поканят и най-много по площадите. Ако някой има правото да се нарече народен, ние сме едни от първите кандидати. Да, ние обличаме традицията в различни костюми и я представяме на създателя й - Народът.

- Как според Вас се е развила художествената гимнастика днес? Кое я отличава от времето, когато Вие самата сте била състезателка и после, откакто сте треньорка? Как е еволюирал този спорт според Вас? Към по-добро или не?

- Да се е развила? Не намирам. Тъжно, но за мен това е истината. Амбициозни и неталантливи жени през годините я стегнаха в менгемето на посредствеността, лишиха я от творческия й заряд, обезличиха я, защото не искаха да кореспондира с изкуството. Впрегнаха я в безумни правила и се чудят, защо залите са празни. Това е тъжна тема за разговор.

- Постоянно се извиняваме с чуждите лобита в художествената гимнастика. Заслужават ли наистина нашите гимнастички първото място?

- Не следя съвсем отблизо художествената гимнастика към момента, но винаги сме били ощетявани. Нещото, което няма да спра да повтарям пред момичетата, е, че за да ни дадат първото място, трябва да имаме компетентни, широко скроени треньори със способности за стратегическо мислене, които на широката основа на масовостта да подбират, изграждат и изявяват шампионки. И още - не близо, не класа, не две, а 10 класи над всички, за да кажат "а, да, това заслужава внимание"... И единение, единение на всичко знаещо и можещо в тази област...

- Била сте близка с Баба Ванга. Кога ще се оправим? Тя казвала ли ви е?

- Не. Но каза "... ке страда България, ке страда оти сме безверници..." А, че това е точно така - доказателства бол...

- Вие сте толкова дисциплинирана. Подредена ли е дамската Ви чанта? Какво има вътре?

- Аз съм ужасно разхвърлян човек във всичко друго, освен в работата си. Какво има в чантата ми? Не знам, но само аз не мога да се пъхна там. Тежи един тон. Може би това е една от малкото ми типично женски черти - женска чанта.

- Имате внучка. На какво искате да я научите? Амбициозна баба ли сте?

- Не. Не успях да дам на детето си всичко, което една майка би трябвало да даде... Като баба - още по-малко. Не мога да я виждам и това ми тежи, наистина ми тежи. Имам нужда и от дъщеря си, от внучката, със зетя май по-често се срещаме.

- Какво искате да си откраднете от младите?

- Нищо не искам да открадна, те ми дават всичко в повече и нервите и радостта, че ги има - толкова хубави и толкова талантливи... Искам всичко, което знам, което моите учители са ме научили, да им го предам. Стига те да го поискат.

- Довършете изречението. Сега е време за...

- Сега е време за преосмисляне на ценностна система и единение.

Въпросите зададе: Мария Даскалова

"Мистерията Еньовден" се играе в три поредни вечери - - 8, 9 и 10 април - в зала 1 на НДК. Началото е в 20 ч., а цените на билетите - между 20 и 50 лева.
2 Коментара

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 killersmile

    Awesome post i love it keep posting more! bathroom remodeling boise id

  2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Killersmile

    Interesting post i love it keep posting more! vancouver shed builders