Новият филм на Пол Томас Андерсън "Учителят" / The Master му донесе "Сребърен лъв" за режисура от най-стария кинофестивал, а звездите Филип Сиймур Хофман и Хоакин Финикс си поделиха актьорския приз

Режисьорът на "Магнолия", "Буги нощи", "Ще се лее кръв", който тук е отново е и сценарист, този път се е вдъхновил от основателя на сциентологията Л. Рон Хъбард. В титулната роля е носителят на "Оскар" за "Капоти" Филип Сиймур Хофман, чийто персонаж основава нова религиозна организация няколко години след края на Втората световна война, през 1952-ра. Героят на Хоакин Финикс е негова дясна ръка; партнира им Ейми Адамс, като и тримата имаха актьорски номинации за "Златен глобус" и "Оскар".

Във Венеция 2012 лентата бе фаворит и за голямата награда, но тъй като получи другите две основни отличия, журито присъди "Златния лъв" на южнокорейския "Пиета" на Ким Ки-док.

У нас филмът пристига година по-късно в програмата на фестивала So Independent 2013, с прожекции от 20 ч. в Дома на киното (25 октомври) и кино "Одеон" (3 ноември).