Довечера на церемония с участието на Стивън Хокинг започват параолимпийските игри, които продължават до 9 септември вкл.

Този рекламен клип на "Самсунг" ни запознава с някои от параолимпийците, които ще се състезават в Лондон месец след ХХХ летни олимпийски игри. (Кои точно са те, в кои спортове се състезават и от кои държави идват - вж. в краткото видео "зад кулисите").

Посланието: "Няма значение откъде си, дали си мъж или жена, висок, слаб, едър или нисък. За спорта няма значение как си стигнал дотук, колко пари изкарваш, в какво вярваш или не. Няма значение дали имаш два крака, един крак или си в инвалидна количка. За спорта има значение единствено да участваш и да дадеш всичко от себе си за победата..."

БНТ 1 предава откриването на 29 август вечерта, а през следващите дни ще следи развоя с половинчасови емисии "Днес на игрите" от 23 ч.

България участва на параолимпиадата с една джудистка - Ивомира Михайлова - и седмина лекоатлети: Радослав Златанов, Мустафа Юсеинов, Ружди Ружди, Дечко Овчаров плюс Даниела Тодорова и Стела Енева, съответно бронзова и сребърна медалистка от Пекин 2008, а Иванка Колева, за която това са шестите игри, е най-опитната в параолимпийската ни делегация - и шампионка от Сидни 2000. Българите ще мерят сили с 4200 спортисти от 165 държави.