12 момчета и техният треньор по футбол бяха блокирани от придошлите води в продължение на повече от две седмици. В спасителната акция се включиха местните морски пехотинци и международен екип водолази

Добри новини от Тайланд! Само за три дни всички 12 млади футболисти и помощник-треньорът им бяха извадени невредими от пещерата, където бяха блокирани от 23 юни насам заради проливните дъждове, които блокираха пътя им назад и ги принудиха да навлязат още по-навътре.

Играчите на детско-юношеският отбор, наречен "Глиганите", прекараха под земята 17 дни на около 3 км от входа на пещерата. Децата на възраст между 11 и 16 години заедно с техния 25-годишен придружител били на екскурзия след поредната си тренировка.

В понеделник, 2 юли, на 10-ия ден от издирването им, до тях достигнаха двама британски водолази.

Оказа се, че са оцелели с храната, която си носели за из път. Пиели водата, която се стичала по стените, а треньорът им ги учел да медитират...

Истинско чудо е, че децата бяха намерени живи, коментира миналата седмица пред "Дойче веле" германският спелеолог Андреас Кюха. Той добре познава пещерата в Северен Тайланд - изследвал я е през 2006 г. и разказва:

"По принцип влизането в тази пещера не представлява никакъв проблем. Вътре е дори много приятно, защото е топло, а температурата на водата е около 25 градуса. Посетителите могат да се разхождат вътре по тениски и къси панталони. Но само извън дъждовния период."

Изследователят знае от личен опит какво се случва в пещерата през дъждовния сезон: "Самият аз успях да проникна само на около 1 километър. Има много тесни места, където водата се събира и затова човек просто не може да продължи по-навътре. Нито пък може да се върне обратно, ако бъде приклещен от водата."

Той изразява изненада от факта, че момчетата и треньорът им са намерени в толкова добро състояние - и пояснява защо: "Да, водата в пещерата може да се пие, въпреки че е замърсена. А и в екстремни ситуации човек може да издържи до 14 дни без храна. Но психическото натоварване е неописуемо. Още повече че става дума за деца. Дълго време те не са знаели дали изобщо ще дойде спасение."

Първоначално се очакваше спасителната операция да се състои чак след края на дъждовния сезон след четири месеца, но придошлите води принудиха властите да действат бързо. За по-малко от седмица Тайланд успяха да организира извеждането на децата, което започна в неделя с четири деца, продължи в понеделник с още четири и приключи във вторник с последните петима спасени.

По двама водолази изминаваха разстоянието до изхода с всяко момче, като първият плуваше до него и носеше кислородната му бутилка.

Медии от цял свят изпратиха свои екипи да отразяват на място драмата и нейната развръзка - за щастие, успешна.

Предизвикателствата не бяха малко - за да стигнат до заклещените в пещерата деца, водолазите се нуждаеха от поне час и половина. Освен това в пещерата няма дневна светлина, а водата е мътна.

Междувременно бедстващата група беше снабдена с медикаменти и хранителни продукти, а кураж им даваха военен лекар и още трима морски пехотинци, които останаха вътре с тях и излязоха последни.

В планирането на операцията се включи дори създателят на "Тесла" и SpaceX Илон Мъск, чиито инженери разработиха специална "детска" подводница, но местните власти решиха, че идеята му не е добра за тези обстоятелства.

Сега спасените деца са настанени в болница, където ще прекарат поне седмица за изследвания и наблюдение с цел да се избегнат инфекции. Заради това няма да могат да се възползват от поканата на ФИФА да гледат на живо финала на световното първенство по футбол в неделя. От английския "Манчестър юнайтед" обаче им изпратиха послание, с което следващия сезон ги канят на своя стадион "Олд Трафорд"...

Хепиендът беше помрачен от един-единствен смъртен случай - в петък бившият военен водолаз Саман Гунан загина, докато екипите обезопасяваха трудния маршрут, който на места минаваше през тунели с диаметър под 1 м.