Нета Барзилай с нестандартния си хит Toy спечели тазгодишния песенен конкурс с най-висок зрителски вот, макар в нейната родина да сравняват кудкудякането й с Бьорк, която все едно е записала реклама за KFC

Българската песен Bones в изпълнение на петимата от "Екуинокс" не успя да повтори успеха на Кристиан Костов от миналогодишната Евровизия и остана в средата на класирането, на 14-о място. Другата композиция на Борислав Миланов, която представяше Австрия, обаче почти спечели Евровизия 2018, като излезе начело в предпочитанията на музикалните специалисти от 43-те държави участнички.

Публиката обаче разбърка сметките на журито и избра фаворита на букмейкърите - Toy (Играчка) на кудкудякащата Нета Барзилай, като донесе победата на Израел 20 години след Diva на транссексуалната Дана Интернешънъл.

Втора в зрителското гласуване остана песента от Кипър Fuego на Елени Фурейра, която беше набедена, че копира If Love Was a Crime на Поли Генова - но получи максимума точки на България.

Слаба утеха е, че сме изпреварили победителя във втория полуфинал Александър Рибак (Норвегия), а в Топ 10 има още една композиция на българин - песента на Филип Киркоров за Молдова My Lucky Day, изпълнена от триото ДоРеДоС. 

Нета Барзилай, победителка в музикалното риалити, което избра израелския представител за тазгодишния песенен конкурс, безспорно бе сред най-интересните певци в тазгодишната селекция, а феминистката й песен Toy се превърна във вирусен хит.

Въпреки че предварително записани гласове не се допускат, 25-годишната певица получи специално разрешение да използва лууп за своето представяне в Лисабон, където отвя конкуренцията с най-висок зрителски вот.

Данните, огласени след края на конкурса, показват, че страната ни е влязла във финала със седми резултат от първия полуфинал, където номер 1 отново е била израелската песен.

Благодаря ви, че избрахте различното, заяви развълнувано победителката от сцената в португалската столица - и обясни: 

"Песента е за жените, които търсят и намират самочувствието си, но се отнася и за всеки, който се бори за своята идентичност - било то с правителството, началниците или други, които ги мачкат. И на мен много пъти са ми казвали, че не съм достатъчно красива, достатъчно умна, достатъчно слаба за това, с което искам да се занимавам..."

Нета е родена в Израел, но в грузинско семейство, а е живяла четири години и в Уганда. Оттам тя получи подкрепа чрез местната танцова трупа Spoon Youth и тяхната хореография по Toy, съчетала традиционни с улични танци.

Израел се състезават на Евровизия от 1973 г. насам и преди победата на Нета са печелили три пъти: през 1978 с A-Ba-Ni-Bi, 1979 с Hallelujah и 1998 с Diva на Дана Интернешънъл.

Въпреки апетитите ни за поредното успешно представяне, Toy се очерта от самото начало като фаворит на букмейкърите за победата в Португалия и стана неколкократно по-гледана в YouTube.

Освен че има ефектен клип, песента, чиито автори са Дорон Медали и Став Бегер, набра популярност и заради своето феминистко послание - в текста се пее: "Виж ме, аз съм прекрасно същество!" и "Глупаво момче, не съм ти играчка..."

Споменава се дори Жената чудо - комиксовата супергероиня, която се играе от израелската актриса Гал Гадот.

Не всички обаче приемат Нета положително - в собствената й родина я сравняват с исландската попзвезда Бьорк (с която има умишлено търсена прилика), но все едно, че са я поканили да запише реклама за пържените пилета на KFC...

Бьорк, фотографирана от Ник Найт за обложката на албума Homogenic, 1997 г.