Toy на Нета Барзилай се откроява сред предложенията в тазгодишния песенен конкурс през май, макар в нейната родина да сравняват кудкудякането й с Бьорк, която все едно е записала реклама за KFC

Нета Барзилай, 25-годишната певица, която спечели музикалното риалити за избор на израелския представител на Евровизия 2018, безспорно е сред най-интересните участници в тазгодишния песенен конкурс, а песента Toy в нейно изпълнение вече се превърна във вирусен хит.

Тя е родена в Израел, но в грузинско семейство, а е живяла четири години и в Уганда. Оттам тя получи подкрепа чрез местната танцова трупа Spoon Youth и тяхната хореография по Toy, съчетала традиционни с улични танци.

Израел се състезават на Евровизия от 1973 г. насам и са печелили три пъти: през 1978 с A-Ba-Ni-Bi, 1979 с Hallelujah и 1998 с Diva на транссексуалната Дана Интернешънъл.

Видео: Bones (Кости) - българската песен за Евровизия 2018

Въпреки апетитите ни за поредното успешно представяне, Toy (Играчка) е фаворитът на букмейкърите за победата в Португалия и е неколкократно по-гледана в YouTube. Песента, чиито автори са Дорон Медали и Став Бегер, печели популярност и със своето феминистко послание - в текста се пее: "Глупаво момче, не съм ти играчка..."

Не всички обаче приемат Нета положително - в собствената й родина сравняват Нета с исландската попзвезда Бьорк (с която има умишлено търсена прилика), но все едно, че са я поканили да запише реклама за пържените пилета на KFC...

Бьорк, фотографирана от Ник Найт за обложката на албума Homogenic, 1997 г.