Усмихвайте се, хора, много е важно, призова любимият български актьор, ветеран на театралната сцена, в киното и политиката, на 75-ия си рожден ден, отпразнуван с участието на негови студенти

Винаги съм се отнасял с обич към хората, които са ми ръкопляскали на сцената, които са ми ръкопляскали на митинг. Правил съм го от сърце, а не защото някой ме е задължил. Аз съм отишъл от сърце да агитирам, от сърце да играя. Е, ако може и да ме харесат... Благодаря!

(...) Най-вече благодаря на всички вас, които с нещо допринесохте в живота ми да бъда това, което съм днес на 75 години, макар че аз казвам, че съм на 750. А бе хора, много съм живял! Много съм видял! Много съм изял, много съм изпил...

(...) Аз разбирам много добре какво е отношението към Стефан Ламбов Данаилов. А то е прекрасно и сега сме заедно в един салон с правителства, президенти, Народно събрание, доктори, приятели, почитатели... Чудесно е! Да ви дава Господ да ви се случи същото. И тъй като пристига Нова година, аз искам да ви пожелая от сърце да сте живи и здрави, усмихнати! Усмихвайте се, хора, много е важно.

С тези думи на юбиляра завърши честването на 75-ия рожден ден на Стефан Данаилов в Народния театър "Иван Вазов".

Един от най-популярните български актьори събра в събота вечерта близо 800 гости на рождения си ден, на който представи автобиографичната си книга "Романът на моя живот", написана в съавторство с Георги Тошев.

Журналистът и тв продуцентът не само е записал дългоочакваните му мемоари и заснел документалния филм "Различният", излъчен от Би Ти Ви в поредицата "НепознатиТЕ", но бе също така основен организатор и сценарист на вечерта. Празничният спектакъл беше режисиран от племенницата на актьора Росица Обрешкова.

В публиката се забелязваха президентът Румен Радев и съпругата му Десислава, Симеон Сакскобургготски, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов и предшественикът му Вежди Рашидов, лидерката на БСП Корнелия Нинова, бившият финансов министър Пламен Орешарски, експрезидентът Георги Първанов, академиците Светлин Русев и Пламен Карталов, новата директорка на Националния филмов център Жана Караиванова. 

Сред първите, дошли да поздравят юбиляра, бяха Цветана Манева и Явор Милушев, състудентите на Ламбо - Меглена Караламбова, Марин Янев и Стефан Мавродиев, още обичани актьори като Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, Любо Нейков, Параскева Джукелова, Елена Петрова, с която бяха екранна двойка в сериала "Стъклен дом", Нона Йотова, Камелия Тодорова (негова екранна партньорка в "Търновската царица"), Искра Радева, популярни медийни личности като Ники Кънчев, Ваня Щерева, Венелина Гочева, Силва Зурлева, Кристина Патрашкова, Валерия Велева, Десислава Стоянова, Тома Томов.

Представлението бе изненада не само за гостите в залата, но и за самия рожденик. Откри го директорът на Народния театър Мариус Донкин, а след него на сцената излезе любимият оркестър на юбиляра "Виво Монтана", победители от "България търси талант".

Радостните възгласи в хор на всички студенти от сцената и първите три реда в залата "Честит рожден ден, Мастер!" изправиха актьора на крака в знак на признателност за поздрава. За първи път на свой юбилей проф. Стефан Данаилов предпочете да не е на сцената, а да седи сред публиката, "която винаги го е подкрепяла и обичала".

Откъси от "Романът на моя живот" прочетоха Мариан Маринов, Башар Рахал, Иван Бърнев, Владислав Карамфилов-Въргала, Дарин Ангелов, Евгени Будинов, Силвия Лулчева и Ненчо Илчев. Специален поздрав накрая бе песента на Том Джоунс Sex Bomb в изпълнение на братята Дарин и Деян Ангелови. За всички негови възпитаници от НАТФИЗ парчето е своеобразен химн, с който през годините обучение Мастера ги е мотивирал да бъдат успели хора, със самочувствие на сцената.

Министър Банов награди рожденика, който е негов предшественик в Министерството на културата, с орден "Златен век" с огърлие - за неговия цялостен принос в областта на киното, театъра и културата.

Стефан Данаилов (вдясно) до тортата изненада от издателите на автобиографията му "Книгомания" и верига сладкарници "Неделя". Празничният сладкиш имаше форма на 3D филмова лента, изработена от марципан, като във всеки кадър бе образът на актьора в различни екранни превъплъщения