Редките кадри са заснети от екип на "Нашънъл джеографик" за телевизионната Седмица на големите котки по Nat Geo WILD

Ягуар - един от големите представители на семейство Котки, който населява Америка. От този вид към момента са останали едва около 15 хил. екземпляра.

На бразилска територия, в обширния заблатен регион на континента, наречен "пантанал", един от тези хищници, мъжкар на име Белязания, без проблем си улавя близо двуметров кайман, и то на негова територия - във водата.

Снимки: Steve Winter / National Geographic

Близо 3-минутният клип, който илюстрира кулминацията на двубоя ягуар срещу крокодил, е заснет от фотографа на "Нашънъл джеографик" Стив Уинтър и оператора Бърти Грегъри за тазгодишната Седмица на големите котки, която започва на 10 декември 2017 г. по телевизия Nat Geo WILD с филма Jaguar vs. Croc (Ягуар срещу крокодил).

Редките кадри са включени и в декемврийския брой на сп. "Нашънъл джеографик", който излиза в края на ноември. Статията "Царството на ягуара" разглежда основните опасности пред този величествен хищник - строителните проекти и бракониерството, - и как тези фактори се отразяват върху местното културно наследство, свързано с голямата котка.

Телевизионна седмица на големите котки върви от 2009 г. насам като продължение на инициативата "Големи котки" (NatGeoBigCats.org), дългосрочен ангажимент на Националното географско дружество на САЩ, който има за цел да сложи край на упадъка при различните видове големи котки.

В поредицата са включени още филми за гепардите (Man Among Cheetahs), лъвовете (Lion Kingdom), тигрите (The World’s Most Famous Tiger) и двучасовото пряко предаване Safari LIVE. Сред акцентите е и финалът на Savage Kingdom: Uprising (Диво царство: Бунтът).

Поредицата е определяна от тв критиката като "научнопопулярна версия на Шекспировите драми", в която принцовете заговорничат да свалят баща си от трона, а враждуващи кланове търсят отмъщение от противника. У нас вторият сезон тръгва по Nat Geo Wild от 3 декември.