Прокуратурата искаше три години затвор за туриста, който твърдеше, че се срамува от стореното, че е бил пиян и не помни нищо. Той отлетя ден след присъдата, без да плати

Шведският турист, който ритна в главата камериерка на Слънчев бряг, беше наказан с 4500 лева глоба, реши Районният съд в Несебър. Прокуратурата настояваше за най-тежката санкция - три години затвор, но магистратите се аргументираха с чистото съдебно минало на обвиняемия.

Ден след произнасянето на присъдата той отлетя за родината си, без да плати - като обясни пред тв камерите, че още нямал достъп до парите си.

Ралф Суденберг беше задържан в началото на юни във временния арест на Бургаския затвор, а месец по-късно пуснат под домашен арест. Още тогава той заяви в съдебната зала, че

се срамува от стореното, че е бил пиян и не помни нищо

Бях упоен, бях ограбен и бях бесен, когато пристигнах в хотела, сподели той в интервю пред Нова телевизия:

"Аз вече бях леко пиян и замаян, не знам къде се е случило, защото всичките ми спомени просто се изпариха. Спомням си, че бях озовал в хотела и търсех своите братя, но не можех да ги намеря. Мозъкът ми просто не работеше. Така че си помислих, че може би са отвлечени и започнах да обикалям из хотела, а след това просто се събудих рано сутринта. Бях заспал на шезлонгите. В портфейла ми нямаше никакви пари. Влязох вътре в хотела и видях брат ми, който си лежеше в леглото, а след това заспах отново. Полицията дойде сутринта, докато закусвах. Казаха, че съм направил нещо лошо и че трябва да ме разпитат в полицейското управление."

За инцидента се разчу, след като Би Ти Ви разпространи запис от охранителна камера, на който се вижда как мъжът брутално ритва 65-годишната камериерка без никаква причина. Пострадалата чистела фоайето на хотела, когато чужденецът се приближил. Тя го попитала на английски какво иска, а в отговор получила ритник в главата, от който изпаднала в безсъзнание.

53-годишният швед дошъл у нас на почивка с брат си и още с отсядането им в хотела от персонала забелязали, че двамата се държат неадекватно.

Видео: Нападателят от берлинското метро също е българин

След случката нападателят бил издирен и разпознат от жертвата си, която е със счупена челюст. От хотела го изгонили, но почивката му в курорта продължила, след като бил задържан за 24 часа, а после освободен.

В ареста влезе отново след появата на кадрите в социалните мрежи

Тогава Националният борд по туризъм прие на своя 4-ти конгрес декларация, с която осъжда вандалския акт на шведския турист срещу работник в българска туристическа индустрия, а директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат защитени интересите на всички български работници.

По думите му може да се наложи голяма глоба на туроператора, ако са били уведомени, че мъжът, причинил телесна повреда на камериерката, има ментални проблеми. Според европейската директива

туроператорът е длъжен да ограничи от пътуване проблемни туристи

"Тази жена трябва да получи 50 хил. евро обезщетение! Ако това се случи с който и да е в страната, от която идва чужденец, там той трябва да заплати 50 хил. евро", подчерта по-рано Драганов и пред телевизия "България он еър".

"Аз се надявам, че ще има възмездие за тази жена, защото това наистина е изключително брутален случай. Независимо на коя държава е гражданин, всеки е длъжен да спазва законите в страната, в която се намира. В този случай този швед е длъжен да спазва българските закони", коментира през юни и министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БНТ.

Най-бурна реакция обаче предизвика казаното от председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според неговото мнение за бранша е добре инцидентът да отшуми по-бързо и да не се акцентира на това, че става дума за швед, за

да не загубим туристите от скандинавските страни

Морално е след такова неприемливо изказване за бруталното насилие над камериерка председателят на толкова важна организация на хотелиерите Благой Рагин да се извини и да се оттегли, реагира днес министър Ангелкова. Тя обясни, че министерството се разграничава от "този брутален акт на насилие и непредизвикана агресия" и че "не се притесняваме да не разсърдим никого".

В отговор Рагин се оттегли от поста си, след като уточни, че е за строго наказание на нападателя, но призова да не се подчертава неговата националност. Хотелиерската асоциация обаче не прие оставката му.