След множеството негативни коментари и подигравки производителите на безалкохолната напитка свалиха новия си клип с уличния протест на "младите и красивите"

"Пепси" се опита да отправи световно послание за единение, мир и разбирателство. Явно не сме уцелили верния тон и се извиняваме. Нямахме намерение да омаловажаваме важни проблеми" - с това лаконично обяснение от "ПепсиКо" обявиха, че оттеглят новия си рекламен клип, който пуснаха денонощие по-рано.

В близо 3-минутното видео, озвучено с песента Lions на Скип Марли (син на реге иконата Боб Марли), топмоделът Кендъл Дженър напуска снимачната площадка на фотосесия, за да се присъедини към уличен протест на "млади и красиви" хора, които носят лозунги с твърде общи и неясни послания.

В ключов момент тя поднася на униформен полицай, който охранява демонстрацията, кутийка пепси в знак на помирение - и напрежението мигом бива уталожено.

"Духът на "Пепси" - да живееш в настоящия момент, е това, в което вярвам и аз. В своето всекидневие, когато пътувам по света, и аз полагам усилия да се възползвам от настоящето, тук и сега", обясни Дженър, която е полусестра на Ким Кардашиян, с над 77 млн. последователи в "Инстаграм".

Пред сп. "Венити феър" представител на "Пепси" обяснява, че рекламата е "ориентирана в глобален мащаб и показва как хора от различни поприща се обединяват в хармоничен дух".

След вълната на масово недоволство и подигравки, която заля социалните мрежи, от компанията се извиниха и свалиха скандалното видео. Поднесоха извинения и на манекенката, която също си навлече негативни реакции - защото е бяла, от заможно семейство и май никога не е участвала в истински протест.

Кендъл като блондинка на снимачната площадка за фотосесията, която прекъсва, за да се присъедини към уличния протест на "младите и красивите", сваляйки русата перука

Рекламата под наслов Jump In беше част от кампанията "Моменти". Късометражното филмче показваше житейските истории на различни хора - "миговете, които ни карат да се почувстваме живи".

Веднага обаче се появиха упреци, че концепцията й, вдъхновена от сходна кампания от годините на войната във Виетнам, омаловажава протестите срещу полицейското насилие и убийствата на чернокожи, които засилиха социалното напрежение в САЩ през последните години.

"Излиза, че ако носех пепси, сигурно нямаше да бъда арестуван. Знае ли човек?", коментира активист на движението Black Lives Matter, цитиран от Би Би Си, който определя рекламата като "пълен боклук".

Появиха се и колажи с водачи на движението за граждански права на чернокожите - като Нелсън Мандела и Мартин Лутър Кинг, който вдига наздравица с пепси, докато произнася историческата си реч във Вашингтон "Имам една мечта...".

А един саркастичен коментар обобщава: "Благодарим ти, Кендъл, че показа на малцинствата простичкото решение на проблема с многовековното потисничество..."