В памет на актьора Гордън Кей (1941-2017) си припомнете героя му от култовия ситком "Ало, ало", пренесен и на театралната сцена

Запознайте се с Рене, най-търсеният човек в окупирана Франция. Жените искат тялото му. Съпротивата - неговия ум, а нацистите искат салама му!

Така накратко от Би Би Си описват главния герой от ситкома "Ало, ало", придобил култов статут и у нас. Актьорът Гордън Кей, който почина в старчески дом на 75-годишна възраст, го играе в 84 епизода през 1982-92 г., както и в над 1000 представления на пиесата по сериала, написана от Дейвид Крофт и Джеръми Лойд

Сюжетът: Съдържателят на "Кафе Рене" Рене Артоа е най-обикновен собственик на ресторантче в пасторален Нувийон, приел с неохота да бъда  агент на френската Съпротива, докато все още сътрудничи на германските окупационни сили.

Виж още: Девет кинокомедии, осмиващи нацизма

Приклещен между двете воюващи страни, в центъра на куп перипетии и невероятни случки, Рене често преследва една­-единствена цел - да спаси собствената си кожа в тази безсмислена и глупава война.

Междувременно води своя лична война и рискува живота си, укривайки двама английски летци и една радиостанция за тайна връзка с Лондон.

И сякаш това не е достатъчно да постави живота си на карта - от самото начало му се налага да крие и една безценна картина ("Грешната Мадона с големите бомби"), открадната от нацистите и напъхана в салам в собствената му кухня...

Пиесата по сериала е поставяна и у нас в театър "Възраждане", а през 2014 г. няколко от актьорите гостуваха на София филм фест. Гордън Кей обаче не беше сред тях, както и екранната му съпруга Кармен Силвера, която си отиде още през 2002-ра, на 80.