"Вълшебен ден" на Графа, изпълнена от Лидия Ганева, остана в средата на класирането. Конкурса спечели Мариам Мамадашвили от Грузия с песента Mzeo (Слънце)

България остана девета от общо 17 държави във финала на детската Евровизия в Малта. В конкурса страната ни участваше с песента на Графа "Вълшебен ден", изпълнена от Лидия Ганева.

Тази година за първи път регламентът не предвиждаше зрителски вот - гласуваха професионални журита, където само Полша ни даде максималния брой точки (12), и деца на 10-15 години от всяка държава участничка, които ни отредиха седмото място.

Вота спечели песента на Грузия Mzeo (Слънце), представена последна в конкурса от 11-годишната Мариам Мамадашвили, която също пя на родния си език.

Тя получи най-висока оценка и от родните професионалисти: Красимир Гюлмезов, директорката на националното музикално училище "Любомир Пипков" Милка Митева, певците ВенЗи, Вяра Пантелеева и Константин Белчев, синът на Михаил Белчев.

Накрая на шоуто нашата Лидия беше сред първите й конкуренти, които я поздравиха на сцената и запяха с нея, когато малката грузинка изгуби ума и дума от вълнение. Снимка: Andres Putting (EBU)

Баладата в стила на американските мюзикъли беше фаворитът на музикалните експерти, а в крайното класиране изпревари с няколко точки песента от Армения.

Основното послание на песента победител е да се обичаме помежду си, да обичаме природата, животните и света, обясняват авторите й.

Самата Мириам от миналата година живее в САЩ и учи в Broadway Method Academy.