Антиутопичното видео към Gosh на Джейми xx донесе на режисьора европейската интернет награда Lovie

Таиндучен, слабо населен жилищен комплекс в главния източнокитайски град Ханджоу, копира архитектурните забележителности на Париж и дори разполага със 100-метрово копие на Айфеловата кула. Проектът е започнат в началото на новия век с перспективата да подслони 100 хил. души, но в крайна сметка с обитатели се сдобиват едва няколко хиляди жилища.

Именно там е заснет клипът към сингъла Gosh на Джейми xx от албума In Colour (2015), който донесе на режисьора Ромен Гаврас европейската интернет награда Lovie за 2016 г. в почетната категорията "Артист на годината".

Забележителни в този визуален шедьовър, са както антиутопичният пейзаж и участието на 400 статисти, така и фактът, че не са използвани никакви компютърни и 3D ефекти.

Гаврас, който е син на гръцкия режисьор Коста-Гаврас, е снимал наградения от MTV клип на M.I.A. Bad Girls, както и дуета на Кание Уест и Джей-Зи No Church in the Wild.

Наградите Lovie носят името на Ейда Лавлейс, смятана за първия компюърен програмист в света. Сред тазгодишните носители на почетните отличия са още певицата Ани Ленъкс (личност на годината), германският в. "Зюддойче цайтунг", френският учен Ян ЛеКун, пионер в областта на неутралните мрежи, който понастоящем оглавява отдела за изкуствен интелект във "Фейсбук".

Виж и останалите лауреати на LovieAwards.eu.