Клипът, заснет от мъжа по време на разправията с контрольорките, набра популярност в интернет. Какво му отговориха от Столичната община?

Гратисчия опита да си плати глобата в градския транспорт с жълти стотинки.

Куриозната случка станала в четвъртък, 9 юни, в автобус 280 в София, разказва "Стандарт". На кадрите се вижда как две контрольорки го проверяват.

Човекът обяснява, че няма билет, и изважда от раницата си торбичка с монети, които според него били достатъчни за санкцията - 40 лв. Двете жени се опитват да го накарат да слезе на първата възможна спирка, за да преброят парите. Пътникът отказва и настоява това да се направи в автобуса.

Контрольорките отговарят, че обявените глоби са в левове, а не в стотинки - и го плашат с полиция. След нови пререкания в крайна сметка двете жени вземат парите и обявяват на гратисчията, че го "черпят едно возене".

Виж още: Как София реагира на поскъпналото билетче

Тази сутрин по Нова телевизия Ясен Ангелов, който работи в туризма, показа същата тази торбичка със стотинки, която в крайна сметка не е била взета от проверяващите.

В момента ми е по-евтино да стигна от нас до Софийския университет - разстояние около 6 км, - с петметровия си джип, отколкото с градския транспорт, заяви мъжът, според когото това е начин на протест срещу поскъпналото билетче.

Картата не ми е изгодна, защото предпочитам да карам колело и да ходя пеш, обясни той. Целта му била да провокира дебати за намаляване цената на пътуване в градския транспорт. Не позволявайте да потъпкват правата ви, призова той.

От Столичната община напомниха, че глобата е 40 лева, а ако някой откаже да плати, се съставя акт и санкцията с наказателно постановление може да стигне 200 лева. В конкретния случай става въпрос за умишлено пътуване гратис, тъй като мъжът е имал възможност да си закупи билет и от водача на превозното средство, категорични са те в писмения си отговор, цитиран от Нова телевизия.