От днес влизат новите цени за градски транспорт в София

Вече в сила са новите цени на билетите за градския транспорт в София, както и новите глоби. Така вече единичното билетче струва 1.60 лв.

Ако не си го платите и контрольорите ви хванат, глобата, която ще ви бъде наложена е двойна. Вместо 20 лв., както досега, вече тя е 40 лв., а актът - 200 лв.

Промяна има и при талоните за десет пътувания, които от 8 лева скачат на 12 лв. Абонаментните карти запазват досегашните си стойности, като единствено годишната се намалява на 365 лв. 

Въвеждат се и три нови карти - "Метро+" - месечна за метрото плюс една наземна линия, която струва 43 лв., тридневна за всички линии с цена 10 лв. и карта "София", която обаче ще бъде активна от есента.

Виж още: Как София реагира на поскъпналото билетче

Софиянци ще могат да сменят старите билети за нови до края на септември, успокояват от Центъра за градска мобилност. Замяната ще става във всички пунктове за продажба на превозни документи.

От въвеждането на новите цени периодично има протести срещу драстичното поскъпване на билета. Въпреки това обаче решението на Столичния общински съвет не беше отменено.

Преди няколко дни пък мъж реши да изостри простеста си срещу цените на билета за градски транспорт. Той напръскал с лютив спрей контрольорите, които му поискали билет и след това започнал да ги рита. Нападателят не е бил заловен, но пътник е заснел целия инцидент с телефона си и на кадрите лицето на гратизчията се вижда. Клипът е предоставен на полицията.

Според контрольорите случаи като този в бъдеще ще зачестяват. Причината според тях ще бъде увеличението на цената на билетите за транспорт.

Виж още: Нощен градски транспорт в София? Защо не?

Новите цени на билетите обаче не решават редица проблеми, които все още съществуват в софийския градски транспорт. Като например нередовните автобуси по много от линиите. Или шофьорите, които надуват чалга в кабините така, че да се чува из целия автобус, а когато им направиш забележка, те карат "да им се махаш от автобуса". Както и много други, които просто засягат качеството на услугата градски транспорт.

И вярно, новите цени целят именно повишаване и на качеството на градския транспорт. Нашата работа е да започнем да го изискваме.