От гражданската инициатива "Спаси София" пускат нов проект

Идеята да се пусне нощен транспорт в София не е нова, но определено винаги ще има привърженици. На това се надяват и от гражданската интернет инициатива "Спаси София".

Въпреки че това звучи като утопия, целта все пак не е невъзможна, смятат от инициативатас. Нощен транспорт за София звучи почти като утопия, но не е невъзможна цел.

Предишният опит

Това не е нова идея за София, след като през 2009г. общината, след настояване на граждански организации, пусна експериментално автобусно движение през нощта. Първо по линия 94, а след това и по други 3, специално създадени за целта линии, които се пресичаха в центъра на града. Скоро след като започна обаче, проектът беше прекратен.

Виж още: "Граф Игнатиев" става пешеходна, Перловска река - "българския Сен Мартен"

Екипът на "Спаси София" е анализирал причините за провала и въз основа на това е изготвил цялостна концепция за нощен транспорт.

6 линии за нощен транспорт

В техния проект се предвиждат 6 линии за нощен транспорт, които покриват близо 30 квартала и осигуряват връзка между основните точки на нощна активност в града.

"Спаси София" е гражданска интернет инициатива имаща за цел да идентифицира проблемите на град София и да предложи адекватни решения за тяхното отстраняване.Членовете на инициативата вярват, че София може да се превърне в един подреден, модерен, зелен, иновативен и човешки град.

Източник: "Спаси София"