За какво "Ислямска държава" използва децата, които обучава в лагерите си

"Ислямска държава" е повече от обикновена терористична организация. Тя има своите институции и органи на пропагандата. Пропагандата пък се простира навсякъде, включително в училищата. Тук следва да се запитаме и на какво учат децата в едно такова училище на ИД?

Видео на "Ал Джазира" показва кадри от подобно училище в Афганистан. 

Там учителят обяснява на децата какво е Джихад, как той трябва да се води срещу неверниците, как автомат Калашников е оръжие, с което трябва да се убиват неверници, как се използва пистолет, граната и т.н. Самите деца са на не повече от 10 години. 

Наскоро руски сайт успя да се сдобие с изповедта на едно дете, обучавано в такова училище на ИД. 15-годишният Фарси Фарес разказва как на него и на останалите обучаващи се редовно са давани наркотици, които да замъглят прецентите им за това, което правят. На децата е нареждано да извършват екзекуции, които са записвани с цел пропаганда. 

Виж още: Само на 6, но знаят как да убиват

Така в един момент децата губят усещане за добро и зло и се подчиняват на "по-висшето" - службата на бог и избиване на неверници и предатели. 

Групировката прибягва до подрастващи, защото среща трудности с вербуването на възрастни от началото на годината. Ислямистите или насърчават родителите да изпращат децата си в тренировъчни лагери, или ги вербуват без разрешението на родителите им.

После ги обучават да стрелят, да участват в битки и да шофират. Ползват ги като информатори и охранители.

Бойците, които все още не са навършили 18 години, стават част от специално създадено звено. Причините ИДИЛ да внедри в бойните си редици и деца са финансови. Според експерти загубите, които търпят ислямистите при сраженията, са ги принудили да използват непълнолетни.

Много от юношите, обучени в лагерите, вече са участвали в сраженията с кюрдските опълченци по време на обсадата на град Кобани. Най-малко 30 от тях са дали живота си при сблъсъците.

Виж още: "Ислямска държава" пусна собствено приложение и за деца

Рядко екстремистите използват децата като атентатори самоубийци. Регистриран е само един подобен случай в Алепо. За сметка на това на няколко пъти деца между 8 и 13 години са извършвали насилие над пленници в записи, разпространени от "Ислямска държава".

"Използват децата, защото е лесно да им промият мозъците. Те могат да ги превърнат в каквото си поискат. Спират ги от училище и вместо това ги пращат в училищата на "Ислямска държава", заяви ръководителят на разположената във Великобритания обсерватория, която изследва правата на децата.

Терористичната групировка често обезглавява или застрелва сирийски цивилни, бойци, чуждестранни хуманитарни работници и журналисти. Разпространява видеоматериали, в които се виждат деца, които са свидетели или участват в някои от убийствата.