Трейлър за поредния биографичен филм с Мерил Стрийп, където й партнира Хю Грант, а режисира Стивън Фриърс ("Кралицата", "Филомена"). С прожекция на Киномания 2016 в зала 1 на НДК

Мерил Стрийп е нелоша певица - и го е доказвала неведнъж, особено в мюзикълите Mamma Mia! и "Вдън горите", както и в предишния си филм, където игра рокзвезда.

Може би обаче точно това е нужно, за да изиграеш "най-лошата певица на света" - както става известна нюйоркската светска дама Флорънс Фостър Дженкинс (1868-1944), която наследява цяло състояние и упорито се стреми към кариера на оперна певица въпреки липсата на музикален слух, чувство за ритъм и какъвто и да било талант.

Виж още: Всички 19 номинации за "Оскар" на Мерил Стрийп, с видео

Действието в биографичния филм за нея, режисиран от Стивън Фриърс ("Филомена", "Кралицата") е ситуирано в заника на живота й, през 40-те. За ролята на нейния търпелив мениджър и "съпруг", английски театрален актьор, който се стреми да крие от нея унищожителните отзиви, няма по-подходящ от Хю Грант.

Екранната му партньорка пък се спряга за пореден път като сигурен претендент и за следващите "Оскари".

Два дни след концерта в "Карнеги хол" тя получава инфаркт и месец по-късно умира, на 76-годишна възраст. Изпълненията й обаче са съхранени на грамофонни плочи и преиздадени в наше време на компактдиск.

Ето един автентичен неин запис с арията от Моцарт "Кралицата на нощта", от операта "Вълшебната флейта".

Филмът под заглавие "Флорънс, несъвършената дива" е сред акцентите на 30-ата Киномания (17 ноември-1 декември 2016 г.) с няколко прожекции:

неделя, 20 ноември, 20 ч., зала 1 на НДК 
понеделник, 21 ноември, 20,30 ч., Дом на киното 
четвъртък, 24 ноември, 19,30, "Евро синема" 
неделя, 27 ноември, 18,45, кино "Одеон" 
сряда, 30 ноември, 18,30, Културен център Г8