Италианската модна къща беше разкритикувана заради "нездравословно слабите" манекенки

Органът, който определя рекламните стандарти във Великобритания - Advertising Standards Authority (ASA), забрани рекламата на "Гучи" за круизната им колекция 2016 заради "нездравословно слабите" манекенки.

Клипът на италианската модна къща показва група младежи, които танцуват и се забавляват във вила в околностите на Флоренция.

При представянето на колекцията миналата година новият им творчески директор Алесандро Микеле, заменил на поста Фрида Джанини, изтъква намерението си да лансира по-нюансиран, фин и многоизмерен романтизъм, който се отдалечава от натрапчивата сексуалност.

Виж още: Франция със закон срещу прекалено слабите модели

Критиките на Острова бяха отправени по-специално към две от момичетата. На кадрите от фотосесията, заснета от Глен Лъчфорд, едното седи на яркожълт диван в къса пола.

Другото, чиято снимка се определя като "безотговорна", носи рокля с дълъг ръкав и се е облегнало на стената. По мнението на регулаторите обаче торсът и ръцете са твърде тънки, създавайки усещането за непропорционалност спрямо главата и долната част на тялото - а гримът в тъмни нюанси, особено около очите, придава на лицето "мършав" вид.

В отговор италианската модна къща, която рекламира в сайта на в. "Таймс", изтъква, че целевата аудитория на изданието е в по-зряла възраст.

Виж още: Забраниха слабите модели

Макар че моделите са слаби, никъде в рекламата не се виждат изпъкналите им кокали, дрехите покриват по-голямата част от тялото, гримът не е тежък, а естествен - и осветлението също е нагласено така, че да не подчертава липсата на извивки по фигурите, обясняват от "Гучи".

Въпросните манекенки според тях са просто стройни, с поддържани фигури.