Бившата първа дама на САЩ, която си отиде на 94, пребори рака още докато бе в Белия дом и надживя съпруга си с повече от десетилетие

Много преди да се появят изгледи в Белия дом да влязат Доналд Тръмп и балканската му съпруга с минало на топмодел, американците вече са имали първа двойка с минало в шоубизнеса.

Когато Роналд Рейгън бива избран за президент на САЩ в началото на 80-те, за да остане на поста два мандата (до 1989 г.), до него е една холивудска актриса - съпругата му Нанси.

Той е кинозвезда, но се кандидатира за държавен глава, когато натрупва опит като губернатор на Калифорния през 1967-75 г. Преди това оглавява професионалната гилдия на екранните актьори и води борба против колегите си, заподозрени в комунистически убеждения.

Една от тях е и Нанси. Попадането й в черния списък обаче се оказва недоразумение, което тя успява да изясни в лична среща с профсъюзния шеф. Сватбата им е през 1952-ра, а пет години по-късно си партнират за пръв и единствен път във филма Hellcats of the Navy (1957), където той играе командир на подводница, изпълняваща опасна мисия през Втората световна война...

Докато са в Белия дом, първата дама преборва рака на гърдата, подлагайки се на мастектомия, и се превръща в пример за подражание на милиони американки.

Двамата с Роналд остават заедно повече от половин век - през неуспешния атентат срещу него в началото на президентския мандат чак до смъртта му през 2004-та на 93-годишна възраст, десетилетие след като е диагностициран с болестта на Алцхаймер.

Заради пристрастието й към висшата мода я сравняват с Джаки Кенеди. Въпреки водената от президентската администрация битка със съветската "империя на злото", довела до край на Студената война, нейният любим цвят е червеният - с който се появява и на парада във Вашингтон през 1981 г., когато Рейгън встъпва в длъжност.