Вирусното видео с Шошана Робъртс, което показва какво е да си жена в голям град като Ню Йорк, беше гледано над 30 млн. пъти за пет дни

2-минутният клип се нарича "Да си жена за 10 часа из Ню Йорк" и е заснет от Роб Блис с камера, скрита в раницата на гърба му. За това време с нужното качество на запис са документирани близо 30 случая на натрапници от мъжки пол, без значение от етническата им принадлежност.

Видеото е инициатива на американската организация срещу уличния тормоз Hollaback!, а главен герой в него е актрисата Шошана Робъртс. След успеха на акцията Си Ен Ен съобщи, че дори е получила заплахи за сексуално насилие.

Самата тя признава, че подсвиркванията, подхвърлените реплики и дори агресията на мъжете от клипа за нея са всекидневно преживяване, независимо как е облечена.

Но макар да изглежда като жертва и да признава, че е изпитала страх по време на снимките, не се подвеждайте от външността й - Шошана има черен колан по бойни изкуства, тренира таекуондо от 9-годишна, а е напълно квалифицирана и за сценичен бой. Сега очакваме да й предложат и по-стойностни роли в киното и телевизията.

От "Холабек" междувременно коментират, че обект на подобна улична агресия стават не само жени, но и цветнокожи, представители на гей общностите, млади хора. "Хората не се примиряват с тормоза на работа, в училище, у дома. Защо тогава трябва да го търпим по улиците? Всеки има право да се чувства в безопасност", категорична е Робъртс.