Дебютът на режисьора Светослав Стоянов по сценарий на Ваня Райнова, който излезе по кината през ноември, завършва поредната си успешна година с голямата награда от фестивала "Златен ритон 2014"

Продуциран от Мартичка Божилова ("Агитпроп"), "Последните черноморски пирати" участва на над 50 международни фестивала, откъдето получи признание още миналата година: наградата на ФИПРЕССИ от Краков; почетен диплом от UnderhillFest в Черна гора; голямата награда за най-добър документален филм от Ереван; документален филм номер 1 и на на Let’s CEE във Виена.

Определян като "съвременна трагикомедия за съкровищата, които търсим, и онези, които намираме", "Последните черноморски пирати" се състезава и в два от конкурсите на София филм фест 2014 - за документални и балкански творби, а по кината тръгна официално от 7 ноември.

Месец по-късно дойде и признанието от фестивала "Златен ритон" в Пловдив - наградата за най-добър български документален филм. Миналогодишният лауреат бе "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" на Костадин Бонев.

Сюжетът: Последните черноморски пирати преживяват с неясни средства на недостъпен плаж и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години Капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере.

Те обаче не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оазис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира...