Не, това не е комедия, а документален road movie от Чехия, показван в секцията "Керван сарай" на софийския фестивал за близкоизточно и северноафриканско кино МЕНАР 2014 (15 януари-2 февруари)

Режисьорите на "С трабант из Африка" Дан Прибан (сценарист и продуцент) и Дана Златохлавкова са пропътували 20 000 км през най-бедния континент само с два трабанта с двутактови двигатели.

Тяхното изпълнено с приключения пътешествие от Либия до нос Добра надежда се прожектира в програмата на МЕНАР довечера, 20 януари, в кино "Одеон", от 18,30 ч.; на 29 януари от 20 ч. в Дома на киното и на 1 февруари от 21,30 в "Евро синема".

Идеята датира от 2006 г., но поради липсата на джип "Ландроувър" е осъществена с източногерманските коли. Филмът за Африка е от 2011-а, а на следващата година има продължение в Южна Америка, за което към тях се присъединяват полски екип с фиатче и словак на мотоциклет.

Сега със събрания от експедициите им материал се подготвя и първото чешко документално риалити, планирано да се излъчи през пролетта.