Фейсал Ш. беше набеден, че е издирваният трети терорист от летище Завентем, наречен от медиите "мъжът в бяло". Междувременно броят на жертвите нарасна до 35

След поредица полицейски акции и 12 ареста в Белгия, Франция и Германия във връзка с атентатите в Брюксел от 22 март, в събота бяха повдигнати обвинения към Фейсал Шефу.

В понеделник обаче журналистът на свободна практика беше освободен от ареста поради липса на доказателства.

Ако обвиненията към него не бяха свалени, той щеше за носи отговорност за участие в терористична дейност и убийството на 35 души, загинали при взривовете на летището и в метрото.

Белгийски медии допускаха, че именно Фейсал е издирваният през последните дни "мъж в бяло" на стопкадъра от охранителните камери на аерогарата.

Третият атентатор се измъкнал невредим, след като неговата пътна чанта, където се намирала най-голямата бомба, не се взривила навреме. Разпознат бил с помощта на таксиметровия шофьор, откарал тримата самоубийци до Завентем. Летището остава затворено поне до вторник, когато се навършва седмица от атентатите.

Виж още: Двама братя се самовзривили в метрото и на летището в Брюксел

Първоначално "мъжът в бяло" беше идентифициран като Наджим Лаахрауи, изготвил взривните устройства за нападенията в Париж. По-късно се изясни, че на снимката въпросният бомбаджия е не вдясно, а вляво от самоубиеца Ибрахим ел-Баркауи - и също е загинал при двете експлозии.

Според други хипотези третият на снимката е Мохамед Абрини, свързан със задържания предишната седмица парижки атентатор Салах Абдеслам, който междувременно отказа да сътрудничи на разследването. Си Ен Ен твърди, че "мъжът в бяло" може да е и Наим ал Хамед - един от десетината джихадисти, издирвани от европейските служби за сигурност.

Виж още: Защо "Ислямска държава" удря Европа и как джихадистите избират целите си?

Фейсал беше задържан в Брюксел в четвъртък вечерта. Останалите двама, с които седял в лека кола край сградата на Федералната прокуратура, били пуснати, а той останал в ареста. Домът му е обискиран, но оръжия или експлозиви не са открити.

Шефу бил известен на властите и "опасен", поясни кметът на белгийската столица пред в. "Соар" и разказа, че този човек досега е бил задържан неколкократно в парка "Максимилиан", докато агитирал бежанци в полза на радикалния ислям.

Подозира се, че е вербувал бойци за терористичните операции на Ислямска държава в Европа, отбеляза белгийският всекидневник след повдигането на обвиненията към него. Според други източници обаче той просто координирал помощта за пристигащите в парка мигранти.

Обвиняеми за терористична дейност и членство в терористична група станаха още двама задържани - Абуакбар А. и Рабан Н., а в предградие на френската столица в петък беше заловен и 34-годишният Реда Крикет, който бил на "напреднал етап" от подготовката на ново нападение.

Също в петък на трамвайна спирка в брюкселското предградие Схарбек при арест беше ранен Абдераман А. Той също остава зад решетките с удължена мярка за неотклонение.

В южния италиански град Белици, провинция Салерно, пък е задържан издирван в Белгия алжирец, за който се подозира, че осигурил фалшиви документи за трима терористи от Париж и Брюксел.

Гръцката "Скай нюз" междувременно съобщи, че на компютъра и USB устройство, открити в атински апартамент, където бил отседнал Абделхамид Абауд през февруари 2015, са били открити скици и карта на летището в Брюксел. Абауд беше ликвидиран при полицейска операция в парижкия квартал Сен-Дени през ноември, няколко дни след кървавия петък, 13-и.

Виж още: Братовчедката на Абауд не се е самовзривила

Още тогава стана известно, че терористичните актове във френската столица са били планирани в Брюксел.

Източник: "Скай нюз", "Соар", Би Би Си