По различни оценки на планетата има между 5000 и 5400 вида бозайници и всичките дават бяло мляко

Цветът на течността се дължи на специфичния млечен протеин казеин. Той образува в млякото сферични частици, наречени мицели, които придават на продукта бял цвят, информира Woman.bg

76-88% от белтъчините в млякото са съставени от казеин

Той е основен компонент в изварата и сирената. Всички белтъчини в млякото, включително и казеинът, са от групата на пълноценните протеини, тоест съдържат всичките 20 жизнено необходими аминокиселини.

8 от тях са абсолютно незаменими

човешкият организъм не може да ги произведе сам и затова трябва да ги поеме с храната. Ако дори само една от тези аминокиселини липсва, ще се стигне до нарушения в обмена на веществата. 

Най-бяло е заешкото мляко, което съдържа до 15% казеин

Следващи в класацията са китовото мляко (12%) и млякото на северните елени (10%). 

Ако белият цвят се дължи на казеина, то жълтеникавият оттенък е придаден от бета-каротина – същия, който се съдържа в морковите и тиквата. 

В козето мляко за разлика от кравето почти няма бета-каротин, затова то почти няма топъл оттенък. 

Що се отнася до човешкото здраве

според диетолозите млякото и млечните продукти задължително трябва да съставляват една четвърт от менюто на възрастния човек. 

Изключително удобно е, че мляко може да се намери във всички магазини, а съвременните технологии позволяват полезните му свойства да се запазят максимално.