От опозицията настояват за вето върху гласуването на второ четене на ратифицирането на новия държавен дълг

Не обмислям налагане на вето. Не може да се прави паралел между ситуацията с връщането на бюджета на правителството "Орешарски" и днешното решение. Това заяви вчера пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Той посочи, че изпитва задоволство от финала на днешния дълъг парламентарен ден, защото "обобщителните думи на представителите на различни политически сили показаха, че те осъзнаха колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не излишно политизиран", цитиран от агенция "Фокус".

Широко политическо съгласие

Според президента, това, че беше намерено широко политическо съгласие с ясни аргументи и това, че министърът на финансите подробно е разяснил за какво става въпрос, в крайна сметка е довело до един логичен край. По думите му, това, което се случи днес го прави оптимист и от гледна точка на много по-важни и тежки решения, които тепърва ще се взимат.

Плевнелиев обясни, че е върнал с аргументи бюджета от времето на правителството "Орешарски", като тогава бюджетът е трябвало да бъде ревизиран извънредно в средата на година.

По думите на Плевнелиев тогава е посочил, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите, да намалят изкуствено приходите, като по този начин отварят дупка за дефицит и се е оказал прав. Според него цифрите са посочили, че в края на тази същата година управляващите са произвели свръхдефицит от почти 4%. 

Президентът подчерта, че се чувства удовлетворен, че си е свършил отговорно работата пред българския народ.

Не може да се сравняват двата заема

Плевнелиев бе категоричен, че не можем да сравняваме този бюджет и подхода тогава, с бюджета за 2015 година, който е разумен и реалистичен, не предвижда свръхдефицит и вече два месеца от изпълнението на бюджета за 2015 година имаме и всички доказателства, че той е национално отговорен и реалистичен. Според него, дори можем да очакваме преизпълнение.

Според Плевнелиев, днешното решение на парламента не е решение за теглене на дълг и от него не следва директно тегленето на милиарди. Държавният глава заяви, че ще прецени дали бюджетът за 2016 г. е реалистичен и ако не е, ще действа както в миналото.

Той посочи, че ще следи следващите действия на правителството от гледна точка на заявката за резерв, прозрачност в харченето на тези пари и 2-та млрд. лв. Плевнелиев посочи, че сега са исторически най-ниските лихви от 200 години и не само България, а всяка държава в ЕС предприема същото.