По различни оценки на планетата има между 5000 и 5400 вида бозайници и всичките дават бяло мляко
Цветът на течността се дължи на специфичния млечен протеин казеин. Той образува в млякото сферични частици, наречени мицели, които придават на продукта бял цвят, информира Woman.bg.
76-88% от белтъчините в млякото са съставени от казеин
Той е основен компонент в изварата и сирената. Всички белтъчини в млякото, включително и казеинът, са от групата на пълноценните протеини, тоест съдържат всичките 20 жизнено необходими аминокиселини.
8 от тях са абсолютно незаменими,
човешкият организъм не може да ги произведе сам и затова трябва да ги поеме с храната. Ако дори само една от тези аминокиселини липсва, ще се стигне до нарушения в обмена на веществата.
Най-бяло е заешкото мляко, което съдържа до 15% казеин
Следващи в класацията са китовото мляко (12%) и млякото на северните елени (10%).
Ако белият цвят се дължи на казеина, то жълтеникавият оттенък е придаден от бета-каротина – същия, който се съдържа в морковите и тиквата.
В козето мляко за разлика от кравето почти няма бета-каротин, затова то почти няма топъл оттенък.
Що се отнася до човешкото здраве,
според диетолозите млякото и млечните продукти задължително трябва да съставляват една четвърт от менюто на възрастния човек.
Изключително удобно е, че мляко може да се намери във всички магазини, а съвременните технологии позволяват полезните му свойства да се запазят максимално.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook