СГХГ показва до началото на юни изложба с над 100 снимки от архивите на една от най-забележителните жени в световната фотография

След Лос Анджелис, Париж и Сао Пауло над 100 цветни и черно бели снимки, дело на Вивиан Майер (1926-2009), гостуват за първи път у нас с фотоизложбата "В нейните ръце" между 23 април и 2 юни в Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Експозицията с куратор Ан Морен идва в София чрез фондация МУСИЗ и е номер 11 в тяхната поредица "Майстори на фотографията".

Като един от най-емблематичните автори на улична фотография, името на Вивиан Майер се нарежда до Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц, а историята й е също толкова любопитна, колкото и нейните снимки.

Описват я като феминист, кинокритик, човек с мнение - а в спомените на семействата, с които е живяла като "обикновена гувернантка" в Чикаго, тя е затворена и ексцентрична, но дисциплинирана и безпощадно смела в мнението си. 

Творчеството й е открито случайно малко преди нейната смърт и бързо се превръща в сензация. В края на 2007 г. Джон Малуф, агент по недвижими имоти, купува от разпродажба няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те - и пред очите му се разкрили впечатляващи кадри от живота в Чикаго, Париж и Ню Йорк в средата на ХХ век.

Докато ги архивирал, с всеки нов кадър той се убеждавал, че е попаднал на "нещо голямо" - и все повече се питал коя е тази тайнствена и талантлива жена зад камерата. Повече от година след покупката си попада на следа, като намира плик от фотолаборатория с името на получателя: Вивиан Майер.

Интересът към личността на фотографката започва да расте лавинообразно не само заради нейната невероятна история, а и всевъзможните градски сюжети и истински истории в творчеството й. След изложби в Чикаго и Лондон холивудският актьор Тим Рот открива нейна експозиция в Лос Анджелис, статии за нея се появяват в издания като "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнъл", списание "Тайм"...

През 2015 г. документалният филм "Да откриеш Вивиан Майер" / Finding Vivian Maier, посветен на живота и работата й като фотограф, е номиниран за "Оскар".

Внушителното творчество на Вивиан Майер включва истинска съкровищница от над 120 хил. негативи и филми. В снимките й присъстват множество портрети в различни вариации и ракурси, нейни двойници, събрани един в друг като матрьошки. Вплетен в тези ленти е и автопортретът, който днес се възприема като нейна запазена марка.

Изложбата на Вивиан Майер е резултат от партньорството между МУСИЗ, Столичната oбщина, посолството на САЩ, "Виваком" и "Самсунг", със съдействието на diChroma photography и с благодарност към колекция Maloof и нюйоркската галерия Howard Greenberg.

"Недатирана", източник: Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия "Хауърд Грийнбърг"

Кърк Дъглас на премиерата на "Спартак", Чикаго, 1960 г. Източник: Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия "Хауърд Грийнбърг"

25 юни 1961 г. Източник: Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия "Хауърд Грийнбърг"