Описание на двата психични профила. Приликите с реални личности са случайни или неволни

Социопат и психопат не са официални диагнози, докторите използват друг термин: антисоциално личностно разстройство.

За повечето експерти двете състояния имат редица общи белези. Подобни хора имат недоразвито чувство за правилно и грешно, също така те като че ли не разбират и не споделят чувствата на другите. Но между социопатите и психопатите има разлики.

Имат ли съвест?

"Основната разлика между социопата и психопата се корени в наличието или отсъствието на съвест - онова тънко гласче, което ни казва дали правим нещо грешно, казва д-р Майкъл Томпкинс от Центъра за душевно здраве на Сакраменто.

Mads mikelsen kato hanibal lektar

Психопатът няма съвест. Той може да ви излъже, за да ви вземе парите, без никакви морални угризения, макар че може да се преструва (приликата с определени депутати, министри и бизнесмени е напълно случайна). Психопатът може да наблюдава как се държат другите и да имитира поведението им, така че да не бъде разкрит", казва Томпкинс.

Социопатът на свой ред има някаква, макар и слаба съвест. Той може да знае, че присвояването на парите ви е грешно, може да изпитва известно съжаление, но това няма да го спре (и тук всички прилики с депутати, данъчни и съдя-изпълнители са неволни и случайни.)

И двата типа страдат от липса на емпатия и невъзможност да се поставят на мястото на някой друг и да разберат какво чувства той. Но психопатът гледа на другите като на обекти, които може да използва, за да преследва собствените си цели.

Antani hopkins i eduard nortan v cherveniya drakon

Те невинаги са насилници

В киното психопатите и социопатите обикновено са масови убийци, които убиват за наслада невинни хора. В живота хората с асоциални личностни разстройства може да прибягват до насилие, но не е задължително. Вместо това те манипулират другите, за да получат това, което искат.

В най-лошия случай, те са хладнокръвни убийци, но много по-често са безскрупулни типове, които са готови да нараняват другите, за да изкопчат корпоративни облаги.

Ако забележите подобно поведение у свой колега или близък, може да решите, че имате работа със социопат или психопат, но човекът може да е обикновен егоист, не е непременно нужно да има душевно разстройство.

Не е толкова лесно психопатът да бъде забелязан. Той може да е интелигентен и очарователен и да имитира емоции. Може да се преструва, че се интересува от вас, а в действителност да не е така.

"Те са обиграни актьори, чиято единствна цел е да манипулират хората, за личните си цели", казва Томпкинс.

Hanibal lektar predi i sega

Социопатите не са толкова добри играчи. Те дават ясно да се разбере, че не ги интересува никого, освен тях самите. Те често обвиняват другите и винаги имат готово извинение за поведението си.

Социопатите действат, без да се интересуват как действията им засягат хората.

Психопатите са по-хладнокръвни. Те внимателно планират ходовете си и дозирано използват агресията, за да постигнат целите си. Например, ако целят по-висок пост или заплащане, те внимателно ще разчистят всички пречки по пътя си, независимо дали това няма да струва работата или репутацията на другиго.

 malchanieto na agnetata 25 godini po kasno

Психопатите са устроени различно, те имат друга физиология. Когато повечето хора виждат кръв или насилие на екрана, сърцебиенето им се учестява, пулсът се усилва, ръцете им се потят. При психопатите е обратно. Те стават по-спокойни. Това им помага да останат спокойни и концентрирани в рискови ситуации. "Те просто не се страхуват от последиците от действията си", уточняваТомпкинс.

Източник: WebMD