Българският президент изтъкна значението на Алианса за България като организация на споделени ценности и отговорности и за колективната сигурност и отбрана

За България НАТО е изключително важна организация, която защитава сигурността на държавите членки и дава своя принос за стабилността в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. 

Румен Радев подчерта, че посещението на Главната квартира на НАТО, в рамките на първата му работна визита в чужбина като държавен глава, доказва значението на Алианса за България като организация на споделени ценности и отговорности и за колективната сигурност и отбрана.

"През последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация и България е част от този процес. Такива са изискванията на международната обстановка", посочи президентът. 

Румен Радев беше категоричен, че България ще положи максимални усилия за изпълнение на решенията от Срещата на върха в Уелс за досигане на 2% от БВП, които да бъдат отделени за повишаване на отбранителните ни способности. 

Виж още: Юнкер предложи жена за нов български еврокомисар

"Това е от изключителна важност за развитието на нашите способности и всяка държава членка на НАТО трябва да поеме този ангажимент, заяви още държавният глава, като подчерта решимостта на страната ни да реализира проектите за модернизация на своите Въоръжени сили.

"Повече от тринадесет години България е ценен съюзник, който многократно оказа важна подкрепа за колективната ни отбрана“, подчерта Йенс Столтенберг и открои ролята на страната ни за изграждането на отбранителни способности на НАТО в Черноморския регион, както и приноса към мироопазващите мисии на Алианса в нашия регион и по света. 

"Като командващ Военновъздушните сили на България Вие дадохте своя принос за опазване на нашето въздушно пространство и съм уверен, че ще останете ангажиран и като държавен глава с усилията на НАТО за гарантиране на общата сигурност", обърна се Йенс Столтенберг към президента Румен Радев.

"За България участието в учения на НАТО е важно не само за повишаване на сигурността в нашия регион, но и за увеличаването на бойните способности на българските Въоръжени сили", подчерта държавният глава Румен Радев.

Виж още: Защо Румен Радев предпочете военен самолет за първата си визита

Йенс Столтенберг увери, че НАТО ще продължи да засилва отбранителния си потенциал и да подкрепя държавите членки в региона на Черно и Балтийско море и Полша с "пакет от мерки", както по отношение на Сухопътните сили, така и на Военновъздушните и Военноморските си сили. 

"НАТО не се стреми към конфронтация с Русия и не желае студена война. Нашият подход е умерен, прозрачен и има отбранителен характер", подчерта Йенс Столтенберг. 

Генералният секретар на НАТО заяви също така, че в съответствие с решенията на Срещата на върха във Варшава, Алиансът ще се стреми и към задълбочаване на диалога с Русия.

"Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаването на диалога с Русия за избягване на конфронтацията, неразбирателството и за снижаване на риска", посочи и президентът Радев.  

Фотогалерия: Румен Радев - петият президент

Обща беше позицията, че държавите членки на НАТО трябва да продължат да консолидират усилията си в борбата с международния тероризъм, и нелегалния трафик на хора. Йенс Столтенберг изрази подкрепата си за ролята на България като фактор за задълбочаване на европейската интеграция в региона, а президентът Радев благодари за приноса на НАТО като фактор за  укрепване на сигурността в региона на Западните Балкани.

В рамките на работната си визита президентът Румен Радев посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в Монс. Държавният глава проведе среща с върховния главнокомондващ генерал Къртис Скапароти и се срещна с българските военнослежущи във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.