Според Върховната административна прокуратура "неудачите с бюлетините без пликове са заложени преди гласуването и се коренят в ЦИК"

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска ЦИК да отмени своето решението за референдума, според което 12 000 гласа не стигат за задължителен мажоритарен вот в два тура и намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Това стана ясно във ВАП, където се гледа делото по жалба от Инициативния комитет "Шоуто на Слави" срещу решението на ЦИК от 11 ноември м.г. Прокуратурата бе представлявана от зам.-главния прокурор и шефа на адм. прокуратура Ася Петрова. 

Според прокуратурата резултатите от референдума трябва да са задължителни, тъй близо 12 500 бюлетини без плик трябва се причислят към избирателната активност, а не да бъдат вадени от нея, заяви Петрова. 

От Инициативния комитет също са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни. 

Неудачите с бюлетините без пликове са заложени преди гласуването и се коренят в ЦИК, обясни прокурор Петрова. 

"Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея", коментира тя, цитирана от "24 часа". 

"Смятаме, че изборните книжа и протоколите СИК и РИК по съдържание не отговарят на изискванията на закона с прякото участие на гражданите в държавната и местното самоуправление, добави тя. 

Виж още: Слави Трифонов с ултиматум към следващия парламент

Това било така, защото в закона се казва, че в броя на гласувалите трябва да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията, независимо дали са в плик или са пуснати без плик. Няма спор, че бюлетините без плик са недействителни, но те трябва да бъдат зачетени в общия брой на гласувалите. 

Съгласно протоколите обаче общия брой на гласувалите е определен само според броя на пликовете, а не на броя на бюлетините без плик. На делото бе представена експертиза, която каза, че 12 481 са бюлетините без плик, пуснати на референдума. Тя бе назначена от ВАС в края на миналата година. 

По официална информация на ЦИК пък, референдумът не стана задължителен, защото 12 027 гласа не достигнаха. "Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало - че човек, който е пуснал бюлетина без плик, не означава, че не е отишъл на изборите", коментира Тошко Йорданов, сценарист в "Шоуто на Слави" и член на инициативния комитет. 

Източник: "24 часа"