Страховете ни предпазват от опасност. Фобиите нямат много общо със страховете. При фобията човек съзнава, че страховете и тревогите му са неоснователни, но не може да контролира тези чувства.

Страховете ни предпазват от опасност. Фобиите нямат много общо със страховете. Повече от 19 млн. американци имат фобия - натрапчив, ирационален страх, проявяващ се в определена ситуация, дейност или обект.

Виж още: Фобиите на звездите

При фобията човек съзнава, че страховете и тревогите му са неоснователни, но не може да ги контролира. А тези страхове може да са толкова интензивни, че да пречат на социалните контакти и пълноценния живот.

Чували сте израза "парализиран от страх" - той се отнася много повече до фобиите, отколкото до реалните страхове.

На света има стотици фобии, включително фобофобия - страх от фобии. Но когато говорят за този тип страхове, учените ги разделят на три основни категории: агорафобия - най-общо страх от открити, публични пространства, социална фобия - страх от социални ситуации и специфични фобии, при които страхът е от определен предмет.

Agorafobiya
Агора е площадът в Древна Гърция. Човекът с агорафобия се притеснява, когато попада на открити публични пространства като площади, пазари и дори широки закрити площи. Агорафобията засяга два пъти повече жени от мъже. В крайните си варианти тя може да доведе до затваряне у дома и отказ от излизане.

Adat tova sa drugite

Социална фобия

Не я бъркайте със срамежливостта. Човекът със социофобия може да изпитва толкова силно безпокойство от това да бъде сред хора, че да избягва социалните контакти.

Klaustrofobiya

Клаустрофобия

Този страх е обратният на агорафобията. Това е фобия от затворени пространства като анасньори, тунели, пещери. Страхът е от задушаване или от заклещване. Тези хора предпочитат прозорецът да е отворен и да седят на места, близо до изхода.

Zoofobiya1

Зоофобия

Както личи от името, това е страх от животни. Към зоофобията спадат арахнофобия - страх от паяци, офидиофобия - от змии, орнитофобия - от птици, апифобия - от пчели. Най-често тези фобии се появяват през детството и изчезват бързо, но понякога упорстват и при възрастни хора.

Akrofobiya

Акрофобия

Това е страхът от височини. В засилен вариант може да доведе до страх да се качиш по стълбище или стълба.

Strah ot letene sas samolet

Аерофобия

Това е страхът от летене. Може да се дължи на периятно преживяване в самолет - навлизане в турбуленция или да гледаш как друг човек се тресе от страх. Дори когато инцидентът се забрави, страхът остава.

Vaksinite ni predpazvat ot bolesti

Страх от инжекции

Тук има няколко фобии: от кръв - хемофобия, трипанофобия - от инжекции, от нараняване или от медицински процедури.

Zoofobiya

Паранормални страхове

Има фобии, предизвикани от имагинерни неща като от призраци, от числото 13, от вампири или от прилепи, които всъщност са вампири.


Gerontofobiya

Геронтофобия

Това е страх от остаряване и от възрастни хора - общо взето, големи части от САЩ са завладяни от тази специфична фобия. Това е страната, където най-големият грях е да остарееш. При хора с подобна фобия пластичната хирургия се оказва лек.

Фобии и алкохолизъм

Алкохолиците са десеткратно по-изложени на развиване на фобия от трезвениците и нормалните пиячи. Връзката действа и наобратно: хората с фобии са по-склонни към алкохолизъм.

Фамилна връзка

Фобиите могат да бъдат предизвикани от инциденти, но също така често се предават по наследство. Децата на хора с фобии са трикратно по-изложени от онези, чиито родители не страдат от фобии.

Добрата новина е, че при терапия 90% от хората се повлияват добре и се справят с проблема.