Енергията се генерира от соларни панели в листата и от преобразуване на вибрациите на листата

Соларната енергия намира все по-голямо приложение, като се разпростира вече дори в бита. Учени от Центъра за технически изследвания на Финландия (VTT) създали изкуствено дърво, което може да се използва за зареждане на мобилни устройства, пише TechNews.

Дървото е отпечатано на 3D принтер, като листата му представляват слънчеви панели, направени от органични материали. Генерираното от тях електричество се насочва към стеблата по проводници.

Как генерира дървото енергия

Устройството генерира енергия по два начина - чрез слънчевата светлина и чрез преобразуване на вибрациите на листата, които възникват при вятър или промени в температурата.

Количеството генерирана енергия е достатъчно за захранване на няколко мобилни устройства. По думите на разработчиците, технологията има неограничени възможности за приложение.

Виж още: Бамбуково колело може да зарежда телефона ни, докато караме

Така например, могат да бъдат създадени цели изкуствени гори от подобни дървета, които ще произвеждат значителна количества електричество от възобновяеми източници. Предимство на отпечатаните дървета е, че могат да се ползват и в помещения, и на открито.