За Нова година също не е сигурно

Сняг за Коледа няма да има, за Нова Година евентуално ще има дъжд, защото температурите ще са положителни. Това обяви климатологът доц. Георги Рачев пред Нова телевизия.

"Ако декември месец се окаже по-топъл от декември 2014 г., а почти сигурно е, че ще бъде така, това ще бъде 36-ия пореден месец с по-високи температури. Това показва, че имаме реално затопляне", коментира Рачев и прогнозира застудяване от утре.

"Миналата година на Коледа беше 20 градуса, два дни след това беше между -10 градуса и -5 градуса, а в Русе имаше 20 сантиметра сняг. За Нова година на места температурите достигаха до -20 градуса", напомни  доц, Георги Рачев. 

Сняг по Нова година? 

Подобна прогноза изразява и синоптикът Петър Янков пред "Труд". Според него Коледата няма да е бяла, но сняг ще има за Нова година.

Виж още: Как се ходи по сняг и лед?

По негови думи още в сряда сняг се очаква да падне в Предбалкана и в Дунавската равнина. В същото време в Южна България се очаква мокро време с условия за поледици по пътищата, като очакваните температури са между 4 и 9 градуса. 

След четвъртък ще настъпи сухо време, а в планините ще е слънчево. В петък ще има мъгли, но в събота ще задуха силен вятър, който ще ги изтласка. През уикенда температурите ще са между 5 и 10 градуса.

Янков прогнозира, че снегът ще се върне на 28 декември, за да остане до Нова година.

През новата година

През януари температурите ще са близки до нормата, не се очакват екстремни понижения, а валежите ще са по-малко. Повече сняг и студ се очакват през февруари и март, както вече се случва в последните години.

"Така през първата половина на зимата не разбираме, че сме в най-студения сезон, но през втората ѝ половина тя компенсира", посочи синоптикът.

Виж още: Десет начина да се справиш с ужасния студ навън

Източник: Нова телевизия, "Труд"