България е на осмо място в ЕС по храни със защитени географски наименования

Вино под 5 лева не е вино. Това обясниха за потребителите от Българската асоциация на износителите на вино по време на среща на производители вчера с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, на която бяха представени български продукти и вина със защитени наименования, предаде "Дарик". 

Председателят на асоциацията на износителите на вино Галина Нифору даде още няколко съвета за виното, което купуваме:

"Аз не бих препоръчала да се купува вино под 4-5 лв. Вино за 2-3 лв. не е вино, защото не се връзва в себестойността. Добре е да се консумира по-малко, но качествено. Това важи за всеки един продукт".

Тепърва растем по брой защитени географски наименования

На срещата министър Танева обяви, че България се нарежда на осмо място в ЕС по храни със защитени географски наименования.

Виж още: Виното се съчетава най-добре с...

"Пред нас са страни с много по-големи традиции в тази посока, като Италия, Франция. В България има все още много голям потенциал, вероятно не да достигнем първенците, но имаме достатъчно много храни, които са традиционни и могат да се впишат в този регистър", добави тя.

Имаме регистрирани общо 74 продукта, като шест от тях са земеделски продукти, в които влизат храни и розовото масло, 55 са регистрираните вина, а 13 - спиртните напитки. Сред лицензираните продукти са "Горнооряховският суджук", Филе "Елена", обясни председателят на Сдружението за традиционни сурово-сушени месни продукти инж. Димитър Маджаров.

"За момента лицензираните традиционни продукти са луканка "Панагюрска", филе "Елена", врат "Тракия", руле "Трапезица" и пастърма, за която в момента върви сертифициране. Суджук "Търновски" и луканка "Троянска" са в процес на подаване на документацията", допълни той.

Повече промотиране трябва

Виж още: България на 21-во място по консумация на вино

Всички производители са категорични, че е необходимо да промотираме повече продукцията си по света.

Каквото и да изберете за хапване или пийване, не забравяйте да проверите етикета за произход, срока за годност, а при нередности подайте сигнал на горещата линия на Българската агенция по безопасност на храните 0700 122 99.

Източник: "Дарик"