Леонардо ДиКаприо, който чака "Оскар" с най-новата си роля, е имал поне три пъти основание да произнесе горната реплика, а екстремните преживявания продължават и в новия му филм

Леонардо ДиКаприо разкри, че е бил на косъм от смъртта поне три пъти в 41-годишния си живот. Никой от тези случаи обаче не е свързан пряко с работата му.

В новия филм на Алехандро Гонзалес Иняриту The Revenant (Завръщането) той играе трапер, когото другарите му зарязват след нападение от мечка, мислейки го за мъртъв. Самият актьор обаче също е имал опасна среща с хищник - при това

под вода, край бреговете на Южна Африка

Пред сп. Wired той си спомня как се гмурнал в обезопасена клетка, за да види отблизо голяма бяла акула. Докато горе я примамвали с парчета риба тон, една вълна подхвърлила стръвта във въздуха, акулата се хвърлила нагоре - и се приземила в клетката, чийто таван бил оставен отворен, за да поддържа връзка с повърхността.

Паднах на пода и гледах да се сниша максимално, защото предната й половина беше вътре, а челюстите й се отвориха пет-шест пъти на една ръка разстояние от главата ми, разказва ДиКаприо. По-късно организаторите на екстремните гмуркания му признали, че от 30 години насам не са виждали подобно нещо...

Друга от срещите му със смъртта била на борда на самолет,

когато един от двигателите експлодирал пред очите му "като комета". "Беше странно и страшно. Пилотите изключиха всички двигатели за минута-две и всички пътници седяхме в пълна тишина... После ги включиха наново и се приземихме аварийно в Ню Йорк", спомня си Лео.

Най-опасно обаче се оказало друго екстремно преживяване - скайдайвингът. Скачали по двама и когато първият им парашут не се отворил заради омотаните въжета, придружителят му ги отрязал. След 5-10 секунди свободно падане фаворитът за "Оскар 2016" дори не се сетил за резервния парашут.

Мислех, че сме обречени, признава той

С втория парашут също имало подобен проблем и те продължили да падат надолу. В крайна сметка човекът до него успял да разплете въжетата и да отвори парашута, но му казал хладнокръвно: "Сигурно ще си счупиш краката, защото се спускаме прекалено бързо." За щастие прогнозата му не се сбъднала...

Търсенето на силни усещания продължава и в професионалната му сфера, след като снимките на The Revenant също се оказват доста екстремно преживяване. За да се постигне по-голям реализъм, операторът Емануел Любецки работел само на естествена светлина, което удължава допълнително няколкомесечния снимачен период насред заснежената пустош на Канада и в Южна Аржентина.

"Поне 30-40 от сцените мога да наредя сред най-трудните неща,

които съм вършил през живота си: влизане в ледени речни води, спане в трупове на животни или нещата, които съм бил принуден да ям. Студът беше смразяващ и вероятно постоянно съм бил в състояние на хипотермия", разкрива ДиКаприо. Бюджетът на филма междувременно набъбва повече от двойно, от 60 на 135 млн. долара.

Виж още: 20-те филма на 2015 г., номинирани за "Златен глобус", в снимки

Иняриту обаче държи във филма му да няма компютърно-генерирани изображения: "Можехме да си седим на топло и да снимаме на фона на зелен екран с чаша кафе в ръка, да си прекараме чудесно и всички да са доволни, но резултатът вероятно щеше да е пълен боклук", обяснява режисьорът. Предстои да видим дали в сезона на наградите усилията им ще бъдат оценени по достойнство.