Международната федерация поиска наказанието да бъде четири години, обясни в своя защита топтенисистката, която вече е обжалвала решението, а междувременно отстъпи на Серина Уилямспървото място при най-високоплатените спортистки

Международната федерация по тенис (ITF) наложи 2-годишно наказание на Мария Шарапова след залавянето й със забраненото вещество мелдоний след откритото първенство на Австралия в началото на годината и отстраняването й от корта през март.

Заради скандала топтенисистката от Русия вече се прости с няколко рекламни договора и отстъпи първото място при най-печелившите спортистки на Серина Уилямс, въпреки че американката изгуби титлата от приключилия през уикенда "Ролан Гарос".

Трибуналът на ITF единодушно заключи, че стореното от мен не е умишлено, т.е. не съм търсила начин да получа допинг от своя лекар, уточни Шарапова на страницата си във "Фейсбук". Според нея от федерацията настоявали за двойно по-дълго наказание, но трибуналът заключил, че не е нарушила съзнателно антидопинговите правила.

Тя обаче е категорична, че не приема "несправедливото" й отстраняване от тениса за толкова дълъг срок, и вече е обжалвала това.

Бившата изгора на българския тенисист Григор Димитров е родена на 19 април 1987 г. в сибирския град Няган, където родителите й, от Беларус, се преселват след аварията в Чернобил.

По-късно се местят в Сочи и на 4-годишна възраст Маша получава първата си ракета и уроци по тенис от бащата на бъдещия номер 1 Евгени Кафелников.

От 1994-та живее и тренира във Флорида, САЩ, а първите й успехи идват още като тийнейджърка, през 2000 г. През юни 2012 г. печели титлата на откритото първенство на Франция по тенис "Ролан Гарос" и става едва шестата в света, триумфирала във всички турнири от Големия шлем. В Австралия побеждава през 2008 г., на US Open - през 2006 г., а на Уимбълдън - през 2004-та, когато е едва на 17 и на финала надиграва Серина Уилямс.

Виж още: Най-печелившите спортисти според "Форбс"