Феноменът, чиито сеанси са достигали и до българската публика, се разпознал в един от героите

Още преди да се завърти в ефира на руския Първи канал (от този понеделник, 17 ноември, веднага след централните новини), сериалът "Чудотворец" предизвика скандал. 

8-серийният тв филм, който претендира, че героите са напълно измислени, разказва за професионалните и личните конфликти между

двама екстрасенси в последните години на Съветския съюз

Николай Арбенин и Виктор Ставицки, в чиито роли влизат съответно Филип Янковски и Фьодор Бондарчук, си съперничат не само в работата, но и за сърцето на една жена.

Виж още: Бивш съпруг на Алла Пугачова засне сериал за нея

Прочутият Анатолий Кашпировски обаче се разпознал в един от персонажите и заплашил създателите на поредицата със съд.

Психотерапевтът, който в ония години "лекуваше" от тв екрана и българските зрители, твърди, че представата за него, насаждана от сериала, е лъжлива и клеветническа, а случките в сюжета - изсмукани от пръстите. Мнението му е отразено в публикация на неговия официален сайт озаглавена "Покушение над истината".

Неговият "конкурент" Алан Чумак реагира далеч по-сдържано и коментира: "Нека си фантазират. С Кашпировски сме се виждали само три пъти. Методите ни са различни, но през 90-те той започна да прави като мен и да зарежда с енергия сол и свои снимки."

Режисьорът Дмитрий Константинов, който е също така сценарист, известен и с ретросериала "Оттепель", уточнява, че

образите са събирателни, но ситуациите - напълно реални

Бондарчук-младши, в когото 75-годишният Кашпировски се е разпознал, определя "Чудотворец" като драма с елементи на детективски сериал, с голяма доза мистика и любовна линия.

Янковски, син на прочутия съветски актьор Олег Янковски, пък за първи път си партнира на екрана със своята съпруга Оксана Фандер. Тя е в ролята на жената, чиято любов двамата главни герои си оспорват.

Виж още: Пет актриси влизат в ролята на Ванга