Учен прогнозира, че до средата на века западните общества ще престанат да се възпроизвеждат по полов път

Правенето  на дизайнерски бебета ще измести старомодния начин за създаване на потомство, прогнозира учен. Сексът с цел възпроизводство ще отстъпи място на по-надеждни и предсказуеми начини за размножаване на човечеството.

Прогнозата е на Хенри Грийли, преподавател по право и генетика в университета Станфорд. В книгата си The End of Sex and the Future of Human Reproduction (Краят на секса и бъдещето на човешкото възпроизвеждане) той твърди, че до 20, може би и 40 години повечето хора в развитите държави ще престанат да правят секс с цел продължаване на рода.

Виж още: 10 основателни причини да правите секс

Вместо това двойките ще ходят в лаборатории, където учени ще правят бебетата вместо тях, използвайки техен генетичен материал - сперма от таткото и проба от кожата на майката, твърди Грийли пред британския в. "Сънди таймс". От кожата ще се произвеждат стволови клетки, които ще бъдат превръщани в яйцеклетки.

Така потенциалните родители ще бъдат освободени от ангажиментите по да прелъстяват партньора си и да го докарат до оргазъм, за да се сдобият с бебе. Както в "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли секс ще се прави само за развлечение, като хоби.

Бебетата ще се "асемблират" подобно компютри, като бъдещите майки и татковци вече няма да разчитат само на природата, за да определят качествата на своите отрочета.

Дори науката обаче няма да е в състояние да предскаже с точност дали детето ви ще е в горния 1% по интелигентност. Вероятно прогнозите ще са по-общи, например: "Това дете има 60% вероятност да се окаже в по-интелигентната половина от човечеството", обяснява Грийли.

Според него тази услуга няма да е достъпна само за аристократичните кръгове и най-богатите. Причината - разходите за лечение на заболявания са толкова високи, че раждането на дете със здравословни проблеми ще се превърне в "клеймо", особено в държави като Великобритания, където лечението на непълнолетните се финансира от данъкоплатците, пише "Дейли мирър".

Видео: 22 вида секс според Бруно Бодзето

Напредъкът в генетиката и проучванията на стволовите клетки водят до нови технологии, които подобряват все повече предимплантационната генетична диагностика (ПГД) и оплождането "ин витро" - а това, от своя страна, прави размножаването без секс не просто възможно, но лесно и евтино, се казва в анотацията към книгата.

Първото дете, родено след ПГД, е вече 25-годишно и всяка година се раждат още хиляди такива деца. Под влиянието на икономически, социални, правни и политически фактори тази научна област превръща научната фантастика в действителност и някогашните опасения стават реални проблеми, пред които ще се изправят нашите деца и внуци, заключава на свой ред авторът.

Източник: "Дейли мирър"