Припомняме няколко негови хита, от зората на "Тейк дат" до днес, за да илюстрираме хода на забележителната му кариера, увенчана и с концерт на морския бряг, и то не къде да е, а в България, на Spirit of Burgas

Роби Уилямс отпразнува 41-вия си рожден ден на фаталния 13 февруари и така опроверга собствените си твърдения, че "звездите оцеляват до 40". Трудно ни е да повярваме, че е все още толкова млад, но това е така, защото влиза в "Тейк дат" едва на 16.

През 1990 г. той е най-младото попълнение в бойгрупата, събрана от мениджъра Найджъл Мартин-Смит като британския отговор на американските "Ню кидс он дъ блок" (NKOTB).

Дебютният им албум Take That and Party излиза през 1992-ра, а година по-рано се появява техният първи сингъл Do What U Like.

Нискобюджетното видео и до днес присъства в класациите за най-слабите музикални клипове, но е забранено за излъчване през деня и постига целта си - момчетата да бъдат забелязани.

От самото начало Гари Барлоу е основната творческа фигура в групата, но Роби, който единствен в петорката умее еднакво добре и да пее, и да танцува, получава шанс да се изяви като водещ вокал в ранните им хитове Could It Be Magic, I Found Heaven и Everything Changes (1994).

След като напуска "Тейк дат", колегите му продължават като квартет, но в крайна сметка слагат край на групата точно на неговия 22-ри рожден ден - 13 февруари 1996 г. Десетина години по-късно се събират отново с голям успех, към който за кратко се присъединява и той.

Няма спор обаче, че самостоятелната му кариера е далеч по-успешна, с албуми, продадени в тираж над 50 млн. Соловият му дебют е с хита на Джордж Майкъл от 1990 г. Freedom, който в случая символизира освобождаването му от "оковите" на колектива.

Самият Уилямс разказва, че клипът бил заснет още преди да е готов записът на кавъра, затова на снимачната площадка звучал оригиналът.

След колебливото начало се появяват и големите му хитове, плод на сътрудничеството с музикалния продуцент Гай Чембърс.

Номер 1 сред тях - и по продажби на Острова - е баладата Angels, която при излизането си през 1997 г., като четвърти сингъл от дебютния му албум  Life Thru a Lens, достига едва 4-то място в класацията.

На юбилейните награди "Бритс" през 2005 г. Angels е избрана за най-добрата британска песен на изминалия четвърт век.

На второ място в Топ 40 с най-продаваните сингли на Роби Уилямс във Великобритания, съставен по повод 40-годишнината му, е Candy (2012), следвана от още няколко номер 1 хита: Rock DJ (2000), Millennium (1998), в чийто клип се прави на Джеймс Бонд, She's The One (1999), Eternity (2001) и дуетът му с Никол Кидман Somethin' Stupid - кавър на песен от 60-те, с видео, заснето в ретро стил.

Виж още: Роби Уилямс ощастливява фенка и в Бургас

Роби има други хитови дуети като Kids с Кайли Миноуг (2000) и гостуването му в Goin' Crazy на рапъра Дизи Раскал. She's Madonna, в чийто клип е дегизиран като жена, е колаборация с "Пет шоп бойс", а Нийл Тенънт от дуото участва с беквокали и в No Regrets (1998).

През 2010 г. той отпразнува две десетилетия от началото на кариерата си, като записа съвместно парче - Shame, със своя някогашен съратник от "Тейк дат" Гари Барлоу.

Последната му засега продукция Swings Both Ways, който излезе през есен 2013, е продължение на неговия суинг албум от 2001-ва Swing When You're Winning, а първите сингли оттам бяха Go Gentle и Dream a Litlle Dream of Me.

Видео: Остарял ли е Роби Уилямс?

Освен кавърверсии, албумът съдържа и нов материал плюс няколко дуета - с Оли Мърс, Руфъс Уейнрайт, Лили Алън, Кели Кларксън, Майкъл Бубле.

Продуцент е Гай Чембърс, който се завръща да работи в студиото с Роби за пръв път от Escapology (2002) насам. Двамата отново са и съавтори, а сред плодовете на съвместната им работа е сингълът Shine My Shoes.

В началото на пролет 2015 Роби пое на поредното си турне, което носи името на ранния му солов хит Let Me Entertain You и включва оригинални локации като централния плаж в Бургас, където е хедлайнър в първата вечер на фестивала Spirit of Burgas, 7 август.

Датата съвпада с 5-годишнината на брака му с актрисата Ейда Фийлд, т.нар. "дървена сватба", а докато са още гаджета, тя се снима в клипа към Bodies (2009).

Боингът му кацна на летището в черноморския град денонощие преди концерта.