"Юмруци от камък" е последната септемврийска кинопремиера у нас, в която 72-годишният ветеран се качва отново на ринга, но като треньор, а боксьорите се играят от Едгар Рамирес и попзвездата Ъшър

След "Разяреният бик" (1980), който му донесе "Оскар", и комедията "Бойни старчета" (2013), където си партнира със Силвестър Сталоун, Робърт де Ниро се качва отново на ринга във филма на венецуелския режисьор Джонатан Якубович "Юмруци от камък" / Hands of Stone.

Биографичната драма за боксьора от Панама Роберто Дюран (Едгар Рамирес, "Враг номер 1") и неговия мениджър и наставник Рей Арсел (Де Ниро) имаше премиера в Кан, а по кината у нас излиза този петък, 30 септември.

Виж още: "Шофьор на такси", 40 години по-късно

Главният герой тръгва от гетото, за да спечели световната титла в средна категория след епичен сблъсък в Монреал на 20 юни 1980 г., когато надвива олимпийския шампион Шугар Рей Леонард (в ролята му - попзвездата Ъшър), непобедим дотогава.

След позорната си загуба Шугар Рей осъзнава, че е подценил психологическата тактика на Дюран и настоява за втори мач, който да се състои пет месеца по-късно - а наградата за Роберто при евентуална нова победа възлиза на 8 млн. долара.

Това, което се случва по време на реванша обаче, изумява целия свят. В седмия рунд Дюран сяда в ъгъла си и казва "Стига толкова!"....

Самият Де Ниро е познавал Роберто в онези години и не крие огромното си разочарование от изхода. Според него това, което е почувствал като зрител и приятел, не може да бъде сравнено с емоцията на треньора в онзи момент.

Двамата с Рамирес са се снимали заедно и в "Джой", а 39-годишният венецуелски актьор е известен с още една биографична роля - на своя сънародник Карлос Чакала в германско-френския минисериал "Карлос" (2010).

Де Ниро наскоро бе по кината в поредната си нелепа комедия - "Ох, на дядо!" (Dirty Grandpa), където игра дядо на Зак Ефрон. През август ветеранът навърши 73.

Виж още: Защо Робърт де Ниро предпочита комедиите