Учените смятат, че интелигентните личности се разсейват по-лесно заради идеите, които се въртят в главите им

Забелязали ли сте, че по анимационните филми и комедиите, учените винаги са разсеяни чудаци? Сигурно сте чували как Алберт Айнщайн ходел с два различни чорапа и се губел по улиците като малко дете. Оказва се, че това не е случайно.

Служителите, които често имат проблеми с концентрацията, може би превъзхождат интелектуално своите колеги, сочи ново проучване, цитирано от британския в. "Дейли телеграф".

Учените смятат, че интелигентните личности се разсейват по-лесно заради идеите, които се въртят в главите им.

Виж още: 10-те златни правила на Алберт Айнщайн за успеха

Най-умните трудно подреждат приоритетите си, а разсейващите фактори потенциално водят до "чувство на неадекватност и неспособност за справяне с товара на работата като цяло", смята психиатърът д-р Нед Халауел.

Той-добавя, че най-блестящите умове често не успяват да оправдаят собствените си очаквания - както и очакванията на своя началник.

Работодателите винаги търсят най-интелигентните кадри, но множеството разсейващи фактори и отговорности засягат умните хора също толкова, колкото всички останали - ако не и повече, обяснява вицепрезидент на Steelcase Бостиян Любиц, за които е осъществено проучването.

"Начините ни на работа се променят по-бързо от когато и да било и мозъкът бива подложен на стрес и странични влияния, които могат да предизвикат претоварване. Статистиката сочи, че разсейващите фактори на работното място се увеличават", констатира още той.

Изследването е проведено сред 10 хил. служители от 17 държави и разкрива още, че нарастващото приложение на технологиите на работното място пречи за концентрацията на персонала, като средностатистическият офис труженик се разсейва веднъж на всеки три минути, информира Nie-Jenite.bg.

Виж още: Грозният почерк - знак за гениалност

Източник: Nie-Jenite.bg