Руският президент коментира лично разкритията за приятеля си Сергей Ролдугин и неговите офшорни компании. Според Владимир Путин за всичко това стои Западът, който цели да вбие клин в единството на руския народ

На медиен форум в Санкт Петербург руският президент за първи път коментира журналистическите разкрития за офшорните дела на негови приближени.

Заключението на Владимир Путин е, че западните партньори са свикнали с монопол в глобалното пространство, но последните събития в Сирия са показали способността на Русия за решаване на геополитическите проблеми. "Това обаче не ги интересува. Не се тревожат и за нашата икономика - че ние устояхме въпреки проблемите. Интересува ги нашето единство, искат да ни настроят един срещу друг, да се дестабилизира ситуацията ...", обясни руският държавен глава пред представители на регионални медии.

Виж още: "Панамските документи" - как световният елит си пере парите

Според него т.нар. "Панамски документи" се явяват опит "да ни направят по-сговорчиви и ни пригладят така, както им на тях им се иска", цитира думите му агенция ТАСС.

Най-лесният начин да направите това е като внесете в обществото известно недоверие към властите, към органите на държавната администрация, да се настроим един срещу друг, разказва Путин, като добавя, че същата тактика е била

използвана блестящо в трагичните години на Първата световна война,

когато страната е била доведена до практически разпад. Днес обаче подобен опит е безсмислен, убеден е той.

По думите му фактът, че страната е единна, дразни Запада дори повече от руската икономика, която в последните години ставала все по-самостоятелна и по-самодостатъчна, въпреки продължаващата зависимост от нефта и газа.

Путин подчертава още, че възможността на руските въоръжени сили са нараснали многократно и това се илюстрира от действията на Русия в Сирия.

"Вашият покорен слуга не е там, какво да говорим"

"Вие всички тук сте журналисти и знаете какво е информационен продукт. Ето например се хванаха за тези офшорки. Вашият покорен слуга там го няма, значи няма какво да говорим. Но задачата е поставена! Какво направиха? Създадоха информационен продукт. Намериха познати и приятели, нещо там поровиха и стъкмиха", продължава Путин, цитиран от ТАСС.

"И ето сега това се пуска в ход. Ето има там някакъв приятел на руския президент, там навярно нещо е направил, в което има елемент на корупция? Какъв? Никакъв", казва Путин.

"А фактът, че зад това стоят, да кажем служители и органи на същите тези САЩ, ни го показа сега WikiLeaks. За факта, че

те си позволяват да се държат грубо, понякога и публично,

сме получавали извинения от някои служители на администрацията, но не защото ги досрамя, а защото са по-умни от онези, които го правят", напомня Путин, без да уточни кой именно и за какво се е извинявал.

По думите на руския лидер "когато служители на Държавния департамент или на администрацията на САЩ казват някои грубости, това значи, че те се обозначават като заинтересовани лица", което е зле за САЩ от гледна точка постигането на крайния резултат. "А за нас е добре, защото разбираме кой е поръчителят", заключава президентът.

Известните със своите скандални разобличения WikiLeaks твърдят,

че Американската агенция за международно развитие (USAID) и фондация "Сорос" финансират разследването, проведено от Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) и други организации въз основа изтичането на т. нар. "Панама документи" от кантората "Мосак Фонсека", допълва NewsRu.com.

Виж още: След разкритията в "Панамските документи" - коментарите у нас

В съобщението на "Уикилийкс" се казва, че атаките срещу руския президент чрез публикуването на "Панамските документи" са организирани от OCCRP, насочени са срещу Русия и страните от бившия Съветски съюз, а се финансират от USAID и Джордж Сорос.

Публикацията на в. "Новая газета" за Сергей Ролдугин по "Панамските документи", озаглавена "Тайният пазач", в сайта на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP)

По-рано президентският прессекретар Дмитрий Песков изтъкна, че името на президента не фигурира в обнародваните документи и окачестви разследването като "нападка", насочена лично срещу Путин и Русия.

Междувременно от руската главна прокуратура заявиха в сряда, че правят проверка на фактите по "Панамските документи" за наличие на корупция.

Виж още: НАП започва проверки на българите с офшорки

"Гордея се с хора като Сергей Павлович"

В коментарите си по повод офшорния скандал президентът споменава специално и своя близък приятел, който се обвинява в създаването на "офшорна империя" за 2 млрд долара, - виолончелиста Сергей Ролдугин.

"Много творчески личности в России, може би всеки втори, се опитват да се занимават с бизнес, и, доколкото ми е известно, Сергей Павлович е сред тях - коментира Путин. - Но какъв е неговият бизнес? Той се явява миноритарен акционер в една от нашите компании и там печели някакви пари, но, разбира се, не милиарди доллари. Това е пълна глупост, нищо такова няма", категоричен е президентът, цитиран от агенция "Интерфакс".

Гордея се с хора като Сергей Павлович сред моите приятели и изобщо, заявява президентът и пояснява, че "почти всички пари", които печели Ролдугин, "той изразходва за

придобиване на музикальни инструменти зад граница и донасянето им в Русия"

Путин изтъква високата цена на тези музикални инструменти, след което отбелязва: "Ние винаги приветстваме, когато някой прави нещо подобно, но той отива и по-далеч. Знам, че от няколко месеца той се занимава с оформянето на тези музикални инструменти като собственост на държавни институции и в продължение на много години той се занимава, без да се самоизтъква, с организирането на концерти и пропагандиране на руската култура зад граница, като фактически заплаща със свои средства".

Гордея се, че имам такива приятели, заключава руският държавен глава.

64-годишният народен артист Ролдугин, свирил две десетилетия като солист в Мариинския театър,

не е просто музикант - от началото на XXI в. той е последователно ректор на консерваторията в Санкт Петербург, диригент в Мариинския театър и основател на Дома на музиката, който е настанен в реставрирания по негова инициатива дворец на великия княз Алексей Александрович - с благословията и патронажа на самия президент. 

Познанството с Путин, който бил състудент с брат му Евгений в института на КГБ, датира от казармените години в тогавашния Ленинград. Двамата ходели след работа на концерти във филхармонията, а понякога играели и футбол, припомня руската бизнес телевизия РБК.

През 2014 г. "Ню Йорк таймс" пише, че Ролдугин е кръстник на най-голямата дъщеря на Путин, Мария. В обширната журналистическа разработка под заглавие "Частна банка обогатява приятелския кръг на Путин" Ролдугин отрича да притежава милиони, макар че според вестника състоянието му се оценява на 350 млн. долара.

Виж още: Калфин: Офшорните зони са раково образувание за целия свят

Авторите на разследването по "Панамските документи" изясняват, че офшорките, свързани с Ролдугин, биха могли да получават пари от структури до семейството на Аркадий и Игор Ротенберг, а също така до Сулейман Керимов и Алексей Мордашов. Според журналистите предприемачите са печелили милиарди долари от сделки с акции на руски държавни фирми, а после

са влагали тези средства в закупуване на стратегически активи и лични проекти.

По данни на разследването офшорните компании, принадлежащи на Ролдугин, са получавали стотици милиони от RCB Bank (кипърска "дъщеря" на ВТБ), които се разпределяли по други фирми. Представител на Аркадий Ротенберг в понеделник призна, че на офшорките на Ролдугин са отпускани кредити, но ги определи като "търговски сделки".

Неотдавна в Литва беше обнародвана нова информация, посветена на офшорките на Ролдугин. На литовското издание 15min.lt, което е партньор в разследването, е станало известно, че офшорните фирми, свързани с Ролдугин, са използвали за трансфер на внушителни средства сметки в литовски банки.

На медийния форум в Санкт Петербург присъстваха над 450 журналисти от регионални медии, блогъри и държавни служители, а на 14 април в 12 ч. московско време ще се състои 14-ото ежегодно пряко предаване "Прямая линия с Владимиром Путиным" (Moskva-Putinu.ru), в което президентът отговаря на всякакви въпроси. Запитванията към него вече се приемат онлайн, по телефона и чрез есемеси.

Виж още: Първа жертва на "Панамските документи"

Източник: NewsRu.com, RBC.ru