Смартфоните може да влияят деструктивно на съня ни

Сънят е от особена важност за способността ни да функционираме. Оказва се обаче, че голяма част от хората прекарват средно повече на телефона/смартфона си - 8,41 часа, за сметка на съня - 8,21 часа. Това сочат резултатите от изследване на британската компания Silentnight.

Около 81% от участниците в проучването са заявили, нощем не изключват телефоните си, а 4 от 10 души се будят нощем, за да проверят съобщенията си.

Времето за закуска също е разпределено в полза на смартфона. Около 51% от запитаните губят сутрин най-много време за четене на съобщения и мейли и сърфиране в интернет, 32% - за външността си, а едва 18% - за закуска. Според експертите електронните устройство снижават качеството на съня на много хора. Предишни изследвания сочат, че синята светлина от екраните нарушава биологическите ритми на организма.

Рисковете от лошия сън са много, като продължителното недоспиване може да отслаби имунната система. Освен това повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и влияе на фертилността. Безсънието може да предизвика и психологически проблеми. Лекари съветват електронните устройства да бъдат изключвани половин час преди лягане.

Виж още: Колко време посвещавате на смартфона си и за какво ви е най-нужен?

Използването на интернет и социалните мрежи задръства работната памет в човешкия организъм и това води до смущения в съня.

Скорошно проучване сред около 500 младежи на възраст 13-15 години показва, че много от тях има проблеми със съня и се чувстват отпаднали. 80% от децата с такива оплаквания използвали електронните устройва преди заспиване.

Източник: "Дейли мейл"