Недоспиването и прекаляването със съня могат да доведат до сериозни проблеми

Въпреки че животът в момента е изключително натоварен, всеки има нужда от сън. Сънят е нещо изключително важно и без него може да си докараме сериозни здравословни проблеми.

Изследване показва разликите в реакциите на човешкия организъм, когато спи за различно време. Учените разделили изследваните субекти на три групи, които за 14 дни трябвало да спят по определен брой часове на ден. В първата група разрешеният максимум бил 4 часа, във втората - 6, а в третата - 8.

След 14 дни тези, които прекарвали в сън по осем часа не били особено засегнати здравословно, а когнитивните им функции си били в рамките на нормалното. Тези, които имали право на шест часа сън, след две седмици вече показвали реакции, подобни на нетрезвото състояние. Групата с по четири часа сън пък приемали експеримента още по-тежко, като по време на тестовете някои от тях заспивали.

Виж още: Как да не заспим, когато ни се спи много, а има работа за вършене

Изследването показало, че колкото по-дълго не си доспиваме, толкова по-ниски резултати имаме в мозъчната активност. В повечето случаи, когато става въпрос за сравнително кратък период от време, през което не сме си доспивали, мозъкът може да се възстанови напълно. Колкото по-дълго не сме си доставяли необходимия сън, толкова повече време имаме нужда, за да се възстановим. Така например ден-два липса на сън се възстановяват за три до пет дена качествена почивка.

За оптимално време за сън се смятат седем или осем часа на нощ, но при всеки организъм нещата стоят различно. Все пак се наблюдават определени модели при недоспиване или когато се прекалява със съня.

Виж още: Какво не знаем за сънищата

Според изследванията хроничното лишаване от сън и спането по четири-пет часа на денонощие може да доведат до високо кръвно налягане, рак, сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.

Други следствия от недоспиването са раздразнителност, промяна в настроението, липса на инхибиране и затруднения с фокусирането и концентрацията. При по-сериозно нарушение на съня са възможни и симптоми като забавена реч, апатия, нарушена памет, дефлирана емоционална реакция и неспособност за многофункционалност.

Повече от осем часа сън на нощ може да доведе до депресия, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Според проучване хората, които спят средно девет часа на нощ, са два пъти по-застрашени да развият болест на Паркинсон, отколкото онези, които получават 6 часа или по-малко сън.

Виж още: Учените намериха начин да изключват мозъка на човек

Въпреки това някои хора имат по-интензивен сън и съответно им е нужно по-малко време, за да се наспят. Все пак лекарите съветват да се спи поне по седем часа на денонощие, за да не рискуваме здравето си.