"Завръщането" му донесе "Оскар", но в неговата над 25-годишна кариера има (поне) четири други роли, за които можеше да спечели статуетката

"Оскарите" в края на февруари донесоха предизвестена победа на Леонардо ДиКаприо, чиято статуетка за главна мъжка роля се превърна в събитието на вечерта. 41-годишният актьор е започнал кариерата си на 15 и досега се е снимал в 30-ина филма.

"Завръщането" беше петата му актьорска номинация за "Оскар", макар според мнозина да не е най-добрата му роля. Снимачният процес на филма поставя на изпитание целия екип и най-вече звездата му, а в благодарствената си реч той само загатна за трудностите, които са ги съпътствали - не само заради глобалното затопляне и липсата на достатъчно сняг.

Виж още: Три начина да умреш, преди да навършиш 42

Впрочем Лео е бил кандидат за статуетката и като продуцент на "Вълкът от Уолстрийт" (2013), заедно с режисьора Мартин Скорсезе. Сътрудничеството между двамата датира от началото на новия век, когато снимат "Бандите на Ню Йорк" (2002).

Двамата имат пет съвместни филма досега. Втората номинация за ДиКаприо е "Авиаторът", биографична драма за бизнес магната Хауърд Хюз (1905-1976).

Филмът от 2004-та се състезава в 11 категории и печели в пет, а актьорски "Оскар" печели Кейт Бланшет, която партнира на Лео като знаменитата кинозвезда Катрин Хепбърн.

Първата му номинация е и единствената за "Защо тъгува Гилбърт Грейп" (1993) на режисьора Ласе Халстрьом. Тогава Леонардо е още тийнейджър и играе аутистичния малък брат на Джони Деп - поддържаща роля, оценена от киноакадемията, но не докрай, защото "Оскарът" отива у ветерана Мартин Ландау за "Ед Уд".

"Защо тъгува Гилбърт Грейп" обаче остава сред любимите ни филми от 90-те, доказателство за което е и наградата "Златна Афродита" от варненския кинофестивал "Любовта е лудост".

Като кинозвезда с кауза ДиКаприо се снима и в политически трилъри като "Кървав диамант" (2006) на Едуард Цвик, за който получава своята трета номинация за "Оскар". 

Действието е ситуирано в разгара на кървавата гражданска война в Сиера Леоне. Партнира му Джимон Хонсу, който е номиниран за втори път при поддържащите актьори, след като едва 13-годишен извървява пътя на емигранта от родния си Бенин до Франция...

Със сигурност Лео има още роли, за които заслужава поне номинация за "Оскар". "Титаник", "Великият Гетсби", "Джанго без окови" или... ? Допълнете списъка, като споделите кои са любимите ви филми с негово участие!