Ученето на чужд език може да бъде много по-интересно и интерактивно

В днешно време да знаеш чужд език не е просто удобство, то е необходимост. Но ученето на чужд език за много хора е досадна и изтощителна дейност, която изисква много повторение и усилия. При други - напротив, отдава се леко, лесно и приятно. 

Ученето на чужд език обаче не спира с излизането от урока или затварянето на книгата с граматика. В последните години новите иновативни методи онлайн заемат все по-голяма роля при овладяването на нов език. 

Ето 5 онлайн платформи, които биха ви помогнали да научите чужд език, при това безплатно: 

1. DuoLingo

Приложението предлага обучение по 19 различни езика. Предимството му е, че интерфейсът наподобява игра, в която можеш да трупаш точки, да следиш развитието си и да получаваш полезни съвети как да напредваш. Приложението е достъпно за Android, iOS и Windows. През 2013 г. DuoLingo печели наградата на iPhone приложение на годината, а през 2014 г. - наградата Google’s Best of the Best. 

2. Busuu

Busuu наподобява много Duo Lingo, но предлага само 12 езика, които да учите. Сред тях обаче са японски, арабски и китайски, така че ако си падате по източните езици, Busuu би ви паснало. Предимството при това приложение е голямата общност, която вече го ползва - над 50 млн. души. Регистрацията е лесна, като можете да влезете чрез профила си във "Фейсбук" или в "Гугъл". Приложението е достъпно за мобилни устройства с Android и iOS. 

3. Memrise 

Memrise залага на основните съставки да се направи добро приложение за учене на чужди езици - наука, забавление и собствена общност. Науката казва, че човешкият мозък учи много по-добре, когато се използват картончета за запаметяване. С помощта на игри и видеа ученето става доста по-забавно. 

В Memrise има включени над 300 хил. курса по различните езици (които въобще не са малко). Най-интересната част в случая е, че през Mermise можете да учите не само езика, но и да узнаете нещо повече за географията, културата и историята на съответната страна, от която се интересувате. Приложението е достъпно за устройства с Android и iOS. 

4. LingQ.com

Още една утвърдена платформа, която може да ви помогне да усвоите лесно нов език. Положителното при LingQ.com е интерфейсът, който с множеството си илюстрации е удобен за изучаване на чужд език от деца. Изключително удобна платформа за учители, които искат да разнообразят часовете си с нещо цветно и весело. Като отрицателна страна тук може да се отбележи, че ако нямате премиум акаунт, няма да имате и достъп до пълните речници на приложението, както и до някои допълнителни екстри в него. 

5. Digital Dialects

Прекрасна пларформа, която залага на ученето чрез игра. За да използвате Digital Dialects, ще трябва да имате инсталиран Macromedia Flash, но си заслужава. Сайтът е изключително интерактивен и насочен към овладяване на основите на езика, който искате да научите. Платформата не е достъпна като мобилно приложение и реално обхваща само основните неща в повечето езици, но пък е добра отправна точка за стартиращите и децата. 

Източник: lifehack.org