Астронавтът Скот Кели показа първото разцъфнало в Космоса цвете

Може ли цвете да вирее в Космоса, при нулева гравитация? Очевидно може. Това поне ни показва американският астронавт Скот Кели на профила си в "Туитър". 

Кели публикува снимка на първото цвете, разцъфтяло в космоса - оранжева циния с 13 венчелистчета, отгледана на борда на Международната космическа станция, пише "Гардиън".

"Първото цвете, отгледано в Космоса, прави своя дебют!" - написа астронавтът, а след това добави: "Да, има и други форми на живот в космоса."

Публикация в блога на NASA, посветена на цветята, написана преди те да разцъфнат, пише, че циниите са избрани с цел "да помогнат на учените да разберат как растенията цъфтят и растат в условията на микрогравитация".

Видео: Как изглежда Земята от Космоса​

В края на декември Скот Кели публикува в "Туитър" снимка на посърнали цинии с навити и загниващи листа с коментар към публикацията "Растенията ни не изглеждат твърде добре. Би било проблем на Марс."

Разцъфналото успешно за първи път цвете е част от по-мащабния опит да се отглеждат растения за храна в космоса, използвайки системата Veggie, разработена от НАСА и доставена в МКС през април 2014 г. 

Екипът на Veggie вече успя да отгледа успешна реколта марули и планира до 2017 г. да има и домати. Крайната цел на проекта е да има „устойчив допълнителен източник на храна“ за бъдеща пилотирана мисия на Марс.

Виж още: Оранжерии ще изхранват колонизаторите на Марс