Политологът анализира ситуацията в Европейския съюз и бъдещето на България в него

Започвай да се притесняваш, изпращам детайлите после. С този виц от поредицата за стария евреин започна изказването си политологът Иван Кръстев на десетата годишна среща на бизнеса с правителството "България в глобалната несигурност", организирана от в. "Капитал". 

Кръстев разказа вица като илюстрация на ситуацията през 2016 г., която е изключително нестабилна и предвещава проблеми. 

Според Кръстев вече съществува друго виждане на света, при което старите разбирания умират.

"През 2006 г. приемахме отворените граници и взаимната зависимост като даденост", напомни политологът. Сега обаче това вече не е така, каза той. Поради тази причина бизнесът в България трябва да има по-глобален поглед върху света и особено върху развитието на Европейския съюз", заяви политологът.

Той припомни, че ако преди 10 г. геополитиката много малко е засягала бизнеса, то с днешна дата ситуацията е напълно различна. Затова и подчерта, че ролята на бизнес общността с днешна дата трябва да е различна, а не да се ограничава с тази на възмутен гражданин. Той припомни, че съдейки по случващото се на световните пазари, годината започва толкова тежко, колкото това не се е случвало от много години. 

Виж още: Защо "Туитър революциите" се провалиха​

Въпреки че през последните години много европейци започнаха да имат негативно отношение към ЕС, "колкото повече се страхуваме от външния свят, толкова повече евросъюзът става важен", каза Кръстев, цитиран от в. "Сега".

Големият проблем пред ЕС през тази година е, че голяма част от неговите политики вече няма да се решават от Брюксел, а от избирателите в страните членки. През април предстои референдум в Холандия за търговското споразумение с Украйна, след това предстои референдумът на Великобритания за излизане в ЕС. Както припомни Кръстев, често политиците си мислят, че чрез тези референдуми ще успокоят общественото мнение, което търси да бъде чуто, но вместо това не рядко вотът води до кардинални завои.

Иван Кръстев изтъкна, че днес е трудно да се каже дали България трябва да се страхува повече от това, че Русия може да спре доставката на газ, или от това, че Македония ще пусне през своята територия към България бежанците. Важен въпрос е и какъв Европейски съюз иска България, защото след 5 г. той няма да е този, в който страната е влязла. 

Виж още: Иван Кръстев пред "ФТ": Дестабилизирането на Балканите е рискован проект

А както ни е известно на нас в Източна Европа - който не е на масата, е в менюто, изрази се образно Кръстев. 

Повече ме притеснява политиката на партии с проруска и протурска ориентация, отколкото политиката на Москва и Анкара, посочи още политологът.

Източник: в. "Сега"